четвер, 12 вересня 2024 р.

Батькам малюків

 Центр здоров'я та розвитку "Коло сім'ї" - Київська філія

“Не піду в садочок!”
Початок вересня, а, отже, багато хто розпочинає новий етап в житті — відвідування дитячого садочку. Серед великого щастя та радості, цей
період для батьків також може супроводжуватись почуттями занепокоєння,
хвилювання та навіть страху. Адаптація до садка — це складний процес, під
час якого дитина має прийняти нове середовище, нових дорослих та дітей,
а також, нові правила та режим дня. Адаптація є дуже індивідуальним процесом, і може займати від 2 тижнів до 2 місяців.
Щоб зробити цей процес дещо легшим для батьків та малюка, можете спробувати використати наступні рекомендації.
1. Передбачуваність ситуації. Якщо ви з дитиною плануєте вперше піти до садочка, обовʼязково попереджуйте малюка про це наперед.
Корисно буде, якщо ви надасте дитині візуальну підтримку: покажете фото садочка, фото майданчика, фото виховательки, яка буде вас зустрічати. Розповідайте чим більше деталей про нове місце\нових людей, з якими плануєте зустріч.
2. Робіть тестові проби. Якщо садок недалеко, сходіть туди на “екскурсію” хоча б декілька разів. Познайомтесь з вихователем, обійдіть всі кімнати в садочку, розповідайте що і де відбувається, оберіть з малюком власну шафу для речей, адаптуйтесь до майданчика.
3. Ніколи не йдіть непомітно. Використовуйте ритуал прощання і привітання. Наприклад, давати пʼять, кулачок, обійми. Завжди повторюйте його перед тим як піти та при зустрічі. Ніколи не йдіть від дитини, поки вона вас не бачить, завжди прощайтесь!
4. Надайте візуальну підтримку. Щоб дитина краще розуміла порядок подій в садку, зробіть разом картку з намальованими послідовними піктограмами занять. Наприклад, режим садка: сніданок, довільна гра, заняття, прогулянка, обід, сон, полуденок, прогулянка – мама/тато забирають. Можете зробити дві картки — одну для користування вдома, одну даєте з собою в садок. Зранку вдома разом на картці обговорюєте сьогоднішній розпорядок в садку. Якщо дитина питає у вихователя: “Коли прийде мама?”, вихователь також може використати картку.
5. Приймайте емоції. В цей період малюки переживають шалену кількість емоцій, адже велика частина життя змінюється, тому їм необхідна ваша підтримка. Приймайте їх емоції, контейнуйте, не знецінюйте почуття дитини.
6. Спільний час. В цей період дитина може потребувати більше вашої уваги і це нормально. Визначте конкретний стабільний час для спільної гри, взаємодії та прогулянок. Проводьте більше якісного часу разом та не забувайте про обіймашки.
7. Безпечна іграшка. Оберіть улюблену іграшку/пледика, яку дитина може взяти з собою. Така річ надасть малюку відчуття безпеки.
8. Дотримуйтесь обіцянки. Обовʼязково попередьте дитину, після якої події ви повернетесь. Чітко та детально поясніть, коли саме це відбудеться: “Ти пообідаєш і я заберу тебе”. Якщо у малюка є очікування, що ви заберете його в конкретний час, а ви не приходите вчасно — довіра може похитнутись. Відповідно, наступного разу, може бути ще більша істерика під час розлуки.
9. Підсумуйте. Після дня в садку важливо обговорити з дитиною, які найцікавіші події з нею відбулись: найвеселіша гра, найцікавіше заняття, найсмачніша їжа, з ким було класно бавитись.
10.Читайте книжки/вигадуйте казки. Є багато чудових книжечок, які ви можете читати в ході підготовки, наприклад: “Мишеня Тім”, “Я сьогодні йду в садок”, “Дракон у дитсадку”. Також ви можете разом з дитиною скласти власну казку про перший день в садку, про малюка і його “іграшкового охоронця”, про сміливість та радість, яку дитина відчула у садку, про нових друзів та безліч нових ігор.
Процес адаптації може бути складним, проте дайте собі та дитині трішки часу, щоб прийняти нову реальність. Проте, якщо ж розлука, у звʼязку з відвідуванням садка, є причиною довготривалого стресу для дитини чи батьків, варто звернутись до спеціаліста, щоб полегшити процес адаптації.
Авторка статті: практичний психолог Яворська Вікторія

Немає коментарів:

Дописати коментар