четвер, 12 вересня 2024 р.

Медіаграмотність

 НотаЄнота

Коротко про те, як московитські групи і сторінки маскуються під українські. Загалом, за нашими спостереженнями їх є кілька типів - кожен спрямований на свою аудиторію, але алгоритм один і той же: спочатку втертися в довіру (мовляв, тут всі свої), а далі - вкидати проросійські тези та розколювати суспільство, або створювати окрему інформаційну бульбашку.
Тип перший. Патріотичний. У ній розміщують якомога більше фото з українськими символами. “Лайкни, якщо справжній українець”. Тут пости і про любов до України, і приклади патріотизму, і картинки з фотостоків, і ілюстрації, створені ШІ, і фото, вкрадені з медіа. А ще - ціла купа картинок зі справжніми та фейковими цитатами. Що завгодно, аби спровокувати людей на швидку реакцію: лайк, репост чи коментар.
Тип другий. Вітальний. День народження, весілля, понеділок чи просто гарний день - без різниці. Картинки з букетами квітів, відео з пісенними привітаннями і короткі віршики у виконанні дітей. Або ж слайдшоу - картинки з гарними словами. Так, не всі групи, що публікують такий контент є російськими, але до таких груп слід бути в рази уважнішими.
Тип третій. Релігійний. Релігійне свято чи молитва за сина, за доньку, за Україну, за перемогу - підберіть самостійно. Або просто поставте “Амінь” в коментарях, щоб Ісус, Будда чи Крішна точно почув вас.
Тип четвертий. Вражаючий. На таких сторінках та в таких групах будуть шок і сенсація, факти, про які ви не здогадувалися та відео, які ви точно маєте побачити. Часто у таких групах кириличні літери замінені на латиницю, а літери o, і, з на цифри. До цього ж типу груп відносимо “заніматєльниє” і “жизнєнниє” історії: про те, як “Марія не очікувала такого, але невістка…” або “Повернувся додому, а там на нього чекав сюрприз. Дружина і коханка…”.
Тип пʼятий. Група з порадами. Як вберегти капусту від тлі, як зберегти життя пральній машині, рецепт дуже смачного варення з того, що під рукою і тд.
Тип шостий. Ностальгічний. За дитинством, за юністю, за молодістю, за срср. Там і цитати з радянських фільмів, і небо зеленіше, і ковбаса по два двадцять.
Тип сьомий. Зрадливий. Тут максимальна кількість відео про те, що все пропало, що держава вас не захищає, що командири зрадили, що дітей забирають, що гребуть на мобілізацію усіх поспіль. А ще - поради від усіх типів “експертів”, як не платити податки, як не брати повістку, як спілкуватися з поліцією, як вимагати виплату за те, що ви українець. Продовжуйте самі.
Тип восьмий. Пошуковий. “Допоможіть знайти”: тата, друга, брата, сестру, собаку, кошеня, документи і тд. Часто через такі групи збирають інформація як спецслужби, так і шахраї.
Як приправа до кожної з груп: фото дітей, людей старшого віку, тварин та тиск на жалість.
Звісно, не кожна група, яка має такий контент, керується московитами (до речі, у переважній більшості адміни сидять у Вірменії, Індонезії, Вʼєтнамі, США та інших країнах), проте зачасту це прапорець, що треба задуматися, чи не допомагаємо ми московитам своїми емоціями.
Як ми писали раніше, https://cutt.ly/oemFcT0R після розкручення таких груп, московити використовують їх, щоб розколювати суспільство та вкидувати дописи на вразливі й тригерні теми. Це стає підґрунтям, щоб потім закидати фейки, використовувати їх для таргету на рекламні кампанії та спрямовувати їх на вже підготовлену аудиторію або перепродати групу для подальших маніпуляцій.
Будьте обережні та ігноруйте схожий контент. Якщо бачили схожі групи, скаржтеся та кидайте лінки під цей допис – долучимося до оскраження та бану.

Немає коментарів:

Дописати коментар