пʼятниця, 20 вересня 2024 р.

Як допомогти дітям навчитися відповідально використовувати сучасні технології?

 Дитячий психолог

Як допомогти дітям навчитися відповідально використовувати сучасні технології?
Коли ми були дітьми, у нас не було таких технологій, як зараз, і їх роль була не така велика. У нас завжди було бажання вийти на вулицю пограти. Після школи ми просили батьків відпустити нас в парк побігати з нашими друзями, а дзиги або скляних кульок було досить, щоб зробити нас щасливими. На сьогодні все змінилося. В наші дні часто можна побачити дітей,які сховалися в екрани своїх телефонів. Сьогодні діти, приходячи зі школи, дивляться телевізор, а потім переходять до гри з телефонами або планшетами своїх батьків.
Ми живемо в суспільстві, залежному від науки і технології, в якому ніхто нічого не знає ні про науку, ні про технології. Це вірний шлях до катастрофи. Карл Саган
Що ми можемо зробити, щоб наші діти не стали залежними від технологій?
Небезпеки прилипання до екрану
Коли у нас виникають проблеми з тим, щоб змусити дитину щось зробити (наприклад, поїсти), ми звертаємося за допомогою до планшета, телефона або телевізора. Ми дозволяємо дітям дивитися мультики, щоб вона не вередувала і замовкла. Хтось може запитати, так що ж в цьому поганого, якщо ми таким чином досягаємо нашої мети? Проблема в надмірності і викликанні звикання.
Ситуація може ще більше посилитися тим, що дитина починає закочувати істерику кожен раз, коли їй доводиться їсти, якщо тільки ми не поставимо перед нею планшет. Вона може відмовитися і від їжі, якщо не отримає мультики.
Правда полягає в тому, що неконтрольоване використання технологій може призвести до того, що діти будуть дивитися на екрани по кілька годин на день. Вони починають менше займатися іншими видами діяльності, такими як гра з іншими дітьми, розмови в колі сім'ї, відпочинок або навчання. Це може привести до значного зниження кількості і якості її відносин.
Дитина може повністю ізолюватися і втратити соціальні навички. Те ж може статися і з оцінками дітей в школі. Відсутність часу на виконання домашніх завдань безпосередньо впливає на оцінки. Нарешті, поведінка дитини може стати тривожною і проблематичною.
У неї можуть розвинутися поведінкові розлади.
Технологія - це всього лише інструмент. Люди використовують інструменти для поліпшення свого життя. Том Кленсі
Ключ до змін - батьки
Ключ до уникнення проблем, пов'язаних з використанням технологій дітьми, знаходиться в руках батьків. Коли телефони та планшети використовуються належним чином, то це не обов'язково погано.
Ми можемо заохочувати дітей використовувати техніку збалансованим, здоровим способом, допомагаючи їм застосовувати її як джерело інформації, інструмент навчання або розваги. Ми повинні зрозуміти, що їм подобається. Спільні з дітьми Інтернет-серфінг або відеоігри допомагають нам об'єднатися. Це дозволяє батькам і дитині навчитися краще пізнавати і розуміти один одного. Ми також можемо порекомендувати своїм дітям інші заходи, якими вони могли б займатися у вільний час. Наприклад, ми можемо запропонувати читання, яке, як ми знаємо, їм подобається. Це було б ефективніше, ніж просити їх просто читати взагалі. Це хороший спосіб мотивувати дітей на пошук нових способів отримувати задоволення. Те ж саме можна сказати і про спорт або будь-яке інше заняття, в якому вони керуються своїми інтересами.
Правила використання техніки
Завдання батьків - позначити дітям чіткі межі використання гаджетів.
Вони повинні знати, коли їм дозволено користуватися пристроями, а коли - ні. Наприклад, телевізор можна дивитися одну годину на день, грати у відеоігри тільки три-чотири години на тиждень.
Телевізор, комп'ютер, ігрові приставки краще розташувати в місці, доступному кожному члену сім'ї, а не тільки в дитячій кімнаті. Це єдиний спосіб дізнатися які передачі діти дивляться і на які сторінки в Інтернеті заходять.
Важливо бути впевненим в тому, що зміст інформації, одержуваної дітьми з Інтернету і ТВ-передач, відповідає їхньому віку. Це також завадить їм ізолюватися від решти родини і ми будемо знати, що вони отримують достатньо часу для сну.
Нарешті, слід мати на увазі, що існує безліч різних способів підтримки дисципліни - це позитивні підкріплення і покарання, які можуть бути задіяні найрізноманітнішими способами. У цьому сенсі було б краще, якби ми не використали гаджети для цих цілей. Якщо ми надаємо техніці важливу роль в житті дитини, то тим самим підсилюємо її тривогу, коли вона не отримує до неї доступу.
Нам уже не обійтися без сучасних технологій. Наші діти ростуть в іншому, незнайомому нам, технічному світі. І все ж, ми залишаємося їхніми батьками та наш обов'язок підготувати їх до зустрічі з цим незвичайним і іноді небезпечним світом.
Маргарита Ваелма

Немає коментарів:

Дописати коментар