четвер, 2 травня 2024 р.

Чому нам важлива похвала і як вчитися не залежати від неї?

 ⚡️ Чому нам важлива похвала і як вчитися не залежати від неї?

Звичка шукати похвалу може виникнути ще в дитинстві, коли ми звикли, що похвала є важливим показником успіху. І це відбувається не просто так: соціальні контакти є дуже важливими для нас, адже так ми можемо відчути зв’язок із навколишнім світом та зрозуміти, що ми робимо правильно, а що - ні. 

Але у процесі дорослішання та з розвитком експертності, ми можемо визначати самостійно, які рішення є вірними для нас або нашої діяльності, а які - ні. В цьому випадку залежність від похвали саме інших людей може призводити до негативних наслідків. 

👩🏻‍💻 Дослідження також показують, що постійне прагнення до похвали може вплинути на наші внутрішні цінності і призвести до втрати інтересу до самого процесу роботи. Внутрішня мотивація, натомість, дозволяє нам насолоджуватися самим процесом досягнення цілей, а не лише результатом.

Замість залежності від зовнішньої похвали - розвивайте свою внутрішню мотивацію та визнавайте самостійно свої досягнення, відмічаючи їх. Давайте собі винагороду самостійно! 

👤 Одним зі способів розвитку внутрішньої мотивації є усвідомлення власних цінностей і цілей. Коли ми чітко розуміємо, чого саме ми хочемо досягти і чому це важливо для нас особисто, ми стаємо менш залежними від зовнішньої похвали і більш концентруємося на власних досягненнях і задоволенні від процесу.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар