понеділок, 6 травня 2024 р.

Що таке ехолалія?

 Центр практичної нейропсихології - Одеса

🔴 Що таке ехолалія?
Це звуки, слова, фрази, іноді - цілі поеми, які дитина десь почула, і потім повторює їх раз за разом. У цьому іноді немає нічого поганого. Навіть навпаки. Якщо дитина не використовує мовлення для комунікації (не звертається з проханнями, не може відповісти «так/ні»), але в неї присутня ехолалія, це набагато краще, ніж якби її не було. Це природний етап розвитку мовлення, який проходять усі діти.
Уся різниця тільки в тому, що в нормі діти цей етап долають доволі рано і швидко. А діти з певними складнощами, особливо ті, хто має затримку мовленнєвого розвитку, можуть демонструвати ехолалію і в набагато пізнішому віці.
➖ВИДИ➖
Ехолалію можна розділити на два види - відтерміновану та негайну.
📌 За відстроченої ехолалії дитина колись щось чула, але відтворює це через деякий час.
📌 За НЕГАЙНОЇ ехолалії дитина повторює слова одразу ж, як вона їх почула. Наприклад, їй кажуть: «Ти хочеш сік?», а вона повторює «Ти хочеш сік» замість відповіді.
Чому дитина повторює раз по раз якісь фрази, що не стосуються ситуації?
📌 Найчастіше, це її спроба побудувати діалог. Оскільки це досить складно, і дитина не знає, як підтримати розмову, вона просто видає тираду з улюбленого мультика або цитує казку.
📌 Також дитина може повторювати щось, коли вона стривожена або налякана - монотонне повторення завчених фраз допомагає створити відчуття контролю над тривожною ситуацією, і таким чином впоратися з нею.
📌 Це може бути і самостимуляція. Іноді діти додатково затискають вуха і «тестують» який звук виходить у такому разі.
📌 Ехолалія може виступати і способом привернення уваги. Особливо, якщо батьки емоційно реагують щоразу, як дитина цитує мультик.
Ліків від ехолалій не існує, проте, якщо спеціаліст визначив, що дитина повторює слова через тривожність, то може виписати медичні препарати. Також, важливо звернутися до фахівця, який допоможе розвивати мовлення.

Немає коментарів:

Дописати коментар