пʼятниця, 31 травня 2024 р.

Як підтримати підлітка під час випускних іспитів?

 Florence Centre

🤓 Як підтримати підлітка під час випускних іспитів? 🤓
Навесні у психологів більшає запитів від підлітків (учнів старших класів), пов’язаних із тривогою, страхом провалу випускних іспитів, страхом перед майбутнім.
Зрозуміло, що учителі хочуть бачити результати своєї праці, батьки турбуються за майбутнє дитини та часто самі переживають тривогу та страх невизначеності й загалом перебувають в доволі високому рівні стресу. Тож для мотивації підлітків часто обирають хибні способи: залякування, моралізування тощо. Для того, щоб зрозуміти, як краще допомогти випускнику, хотілося б нагадати, що підлітковий вік – доволі складний період для людини. Гормональний коктейль може призводити до емоційних коливань, розладів сну, інших розбалансованих станів. Додаємо до цього загальну напружену ситуацію навколо, множимо на дорікання, залякування невдалим майбутнім дорослими, приправляємо власними страхами і отримуємо надвисокий рівень стресу, який призводить не до покращення результатів (як очікують дорослі), а до високого рівня гормонів стресу: адреналіну, кортизолу, норадреналіну в крові підлітка, що в свою чергу, погіршує когнітивні здібності. Навіть якщо підліток здається зовні байдужим до цих переживань, це далеко не завжди так.
Тож, як допомогти та мотивувати випускника під час підготовки до НМТ? Почати дорослим важливо з себе. Часто саме наш нересурсний стан перешкоджає порозумінню і призводить до погіршення стосунків. Згадайте та використовуйте навички саморегуляції – це допоможе покращити власний стан і буде прикладом дієвої самодопомоги для дитини. Якщо Ви поки не опанували такі навички – саме час ознайомитись з ними (див. слайди).
Згадайте, що світ зараз дуже швидко змінюється, час минає і зовсім скоро підготовка та складання іспитів буде здаватися чимось далеким та, ймовірно, не настільки значним етапом. А стосунки і віра в себе – те, що залишається з нами надовго.
Допис підготовлено за підтримки психолога ЗОГО "Флоренс" Olena Dulova





Немає коментарів:

Дописати коментар