понеділок, 30 січня 2023 р.

Батькам: ознаки відновлення чи стабілізації стану дитини

 Світлана Ройз

Оптимістичне. А я б хотіла сьогодні зосередити увагу на "добрих новинах" - ознаках відновлення чи стабілізації стану дітей різного віку, які ми можемо зараз спостерігати. Наші діти (і ми) молодці!
☀️ Ігри: багато дітей повертаються до вільної, сюжетної гри. (Рольової гри, гри не з одною - двома, а різними іграшками, різними сюжетами, що розвиваються під час самої гри. (Коли дитина грає в гру з одним (травматичним) сюжетом - для нас сигнал, що вона шукає "вихід" зі складної ситуації)
☀️ Творчість: Змінюються теми та сюжети в малюнках. В малюнках знов з'являється відчуття простору, знов діти починають промальовувати небо, землю, поступово у багатьох повертаються "здорові" пропорції тіла. Багато дітей почали обирати різноманітнішу гаму кольорів.
Діти знов починають робити 3Д моделі, створюють плани будівель, кімнат.
В творчості розширюють вибір матеріалів - обирають і малювання олівцями, і маркерами, і фарбами, чи обирають пластилін і грають кінетичним піском.
☀️ Когнітивні процеси - поступово повертається можливість читання
(Про навчання та концентрацію уваги поки не можу сказати)
☀️ Цікавість для мене найрадісніша ознака - до дітей повертається цікавість. Вона може проявлятись в загальному дозволі собі нового і в питаннях: а чому, а як це влаштовано, а можна, я спробую...
(Є інші питання, які пов'язані з контролем і тривогою - а що буде далі, а потім, а потім; а що відбуватиметься, коли ми приїдемо, а що буде, якщо щось станеться)
Цікавість протилежна страху. Вона повертається, коли страху стає менше. (Але ми ж пам'ятаємо, що страх все ж має відгальмувати те, що в цікавості і пошуках нового може бути небезпечним. Він в "оптимальному варіанті" додає обережності).
☀️ Контакти: діти більше проявляють цікавості до спілкування. Якщо раніше вони були сфокусовані на батьках (яких боялись відпустити), зараз поступово можуть розширювати коло спілкування з дітьми та дорослими.
☀️ Теми та ознаки вікових криз: повернулися "вікові теми", ознаки "нормальних" вікових криз. Та питання про секс, відносини, гроші.
☀️ Складний для батьків пункт. Коли дитина починає процес відновлення, вона повертається спочатку до тієї фази, в якій її застала криза. І діти, які були в стані мобілізації "видихають" - можуть повертатися до страхів, істерик, проявів, які були раніше.
☀️ Одяг: дитина раптово може попросити придбати їй інший одяг -(обираючи нові моделі, фактуру, колір). Якщо ми спостерігали, що дитина відмовляється від нового - ця динаміка позитивна.
☀️ Іжа: дитина починає розширювати кількість продуктів. Починає куштувати нове.
☀️ Voznesenska Olena додала - сон (Дитина спить більше чи менше, ніж раніше, чи просинається вночі) цитата від Олени: "будь які зміни можуть бути як раз про відновлення після травми. Більше спить - мозок відпрацьовує травмівні події, менше - вже не потребує цього)
Ці ознаки можуть бути й у дітей, що зараз в Україні, і у тих, хто за кордоном.
(Будь ласка, додавайте пункти із вашого досвіду, якщо це спостерігається у багатьох дітей)
Наталя Підлісна - вдячна за підтримку
Ми маємо бути уважними до ознак стресу - ці знання важливі, щоб не пропустити, коли дитині потрібна підтримка та втручання спеціалістів. Але я так хочу, щоб "добрих новин" у нас було все більше і більше.
Обіймаю, Родино ❤️ як хочу Перемоги

Немає коментарів:

Дописати коментар