четвер, 19 січня 2023 р.

Батькам про дитячу дружбу

 Дитина не весь час перебуватиме разом з нами. Дитина потребує друзів. І ми, батьки, зацікавлені в тому, щоб наші діти вміли встановлювати дружні стосунки і мали добрих та надійних друзів. Дружба – це  чинник розумового, емоційного та соціального розвитку дитини. Діти, які з легкістю контактують з однолітками, ніколи не відчуватимуть розгубленості та самотності у незнайомій обстановці. Плюс у них чудове психологічне здоров'я.

📌 Але ми не народжуємося з уже готовим умінням дружити, а отже, дитині потрібно прищепити перші навички спілкування, підказати, навчити знайомитись та дружити. Є діти, які легко заводять нові знайомства, але є й ті, для кого взаємодія з іншими дітьми дається доволі непросто. І для кожної дитини допомога батьків у встановленні та підтримці дружби буде різною.

Чим і як ми можемо допомогти дитині?

📍Постарайтеся виховати у дитини доброзичливість – позитивне ставлення до дружби. Допоможіть зрозуміти, що посмішка – це універсальний символ відкритості та готовності до контакту.

📍Соромливість ні до чого. Поясніть дитині, що зробити першим / першою крок до спілкування – це добре. Можна самим  підходити та представлятися іншим діткам, пропонуючи, наприклад, спільну гру.

📍Надайте можливості для розвитку дружби. Сприяйте дружбі дитини з однолітками, наприклад, запрошуйте друзів та подруг дитини на свята або просто в гості. Дитина буде рада.

📍Не засуджуйте та не критикуйте друзів дитини. Якщо ви вважаєте, що хтось не підходить вашій дитині як друг чи подруга, ви можете разом із сином / дочкою обговорити те, що на вашу думку не так, що вас насторожує. Дитина сама замислиться і сама ухвалить рішення.

📍Будьте уважні та співчутливі до того, що каже ваша дитина. Цікавтеся, як справи, як минув день, що цікавого було, що нового. Тоді, зважаючи на ситуацію, зможете підказати дитині, як вчинити у тому чи іншому випадку. Підтримуйте довірчі стосунки.

📍Не заважайте дитині вчитися встановлювати соціальні контакти. Навіть, якщо, спостерігаючи за своєю дитиною, ви вважаєте, що вона поводиться не так, як вам здавалося б правильно, не втручайтесь. Батьки не повинні вирішувати за дитину проблеми, що виникли. Лише у разі прямого прохання дитини допомагайте їй, щось порадьте.

📍Морально підтримуйте дитину. Якщо дитина стала учасником/-цею конфлікту, спробуйте разом із нею дійти розуміння того, що саме спричинило непорозуміння і як краще вийти із цієї ситуації. Дайте можливість дитині вчитися мислити критично. Так вона зможе вирішити будь-яку проблему самостійно.

📍Поясніть дітям правила спілкування. Частіше обговорюйте з дитиною комунікативні ситуації. Учіть малюка співчуттю та уважному ставленню до інших дітей, справедливості, чесності, щедрості.

📍Наводьте приклади. Дітям важко мислити абстрактними поняттями. І великого досвіду дружби з іншими дітьми теж поки немає. Тому можна пояснювати дитині на прикладах мультфільмів, книг. Пречудово, якщо у батьків є надійні друзі – цей наочний приклад допоможе дитині швидше усвідомити силу дружби.

📍Взаємини з однолітками неможливі без конфліктів. І дитині важливо знати, що ви завжди поруч, і розуміти, що в неї є дорослий, що любить і приймає її, до кого вона завжди може звернутися за допомогою і підтримкою.

😍 Кількість друзів, як правило, змінюється в міру дорослішання дитини, як і характер дружби. З годом діти обиратимуть друзів на основі свого смаку та інтересів. Така дружба зазвичай є тривалою.

У будь-якому віці для дитини дуже важливо, чи вміє вона дружити.

Вчіть дитину дружби. Нехай вона отримає необхідні знання про дружбу від батьків.

Розповідайте дитині, що таке міцна дружба і чому вона цінна. Наводьте приклади із життя та літератури – їх дуже багато. І невдовзі ви побачите, як дитина навчиться доброзичливості і матиме багато друзів. ❤️

 Авторка — Олена Реуцька

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар