четвер, 5 січня 2023 р.

На що нам, дорослим, варто звернути увагу

 Світлана Ройз 

Практичне. Сьогодні думала про свій стан і аналізувала стан тих, з ким в контакті, провела невелике опитування. Після останніх нічних атак:
☀️ 1. Емоційно ми - дорослі, наче, тримаємося, (чи можемо відчувати деяку відчуженність, замороженість), а ось тіло потребує особливої уваги. Може бути сонливість, головний біль, напруження в жкт. Тілу потрібна допомога. Сьогодні просила всіх ходити багато пішки, при будь якій можливості, дозволяти собі лежати, пити воду, простукувати тіло, розминати м'язи. Сьогодні знов спостерігала, що у мене (і тих, кого питала) зціплені щелепи та підняті плечі. (Прямо зараз - спробуйте, зробіть вдих і на видиху опустіть плечі). Може з'являтись біль в м'язах (можливо, лікар порадить приймати Магне В6). Ми не встигаємо відновлюватися. Ворог намагається виснажувати нас безсонням. І саме можливість поспати-відпочити вдень, хоч трішки, буде рятівною.
☀️ 2. Діти можуть бути збудженими, дратівливими, сьогодні багато батьків дітей різного віку розповідали про істерики "на порожньому місці". Діти навіть говорять більш гучно, ніж в інші дні. Вище чутливість до доторків, до болю.
Забувають ходити до туалету. Можуть бути чи більш балакучими, чи дуже втомленими і мовчазними.
Це теж відреагування всього, що зараз ми витримуємо.
Прекрасно, якщо була можливість сьогодні гуляти. Важливо, було б саме ці дні поставити обмеження на комп'ютерні ігри та на мультфільми з активними діями (де висока динаміка, багато звуків) - нам важливо не допустити ще більшого перезбудження.
🌲 Потрібно бути уважними до того,як дитина сидить, стоїть - можливо, торкатись - масажувати стопи, давати можливість спертися на нас спиною, стрибати на сідничках (щоб більше відчути опору), стрибати, наче на батуті, звертаючи увагу на ноги)
🌲 Дітям ми пропонуємо ігри, в яких би ми могли: відновити відчуття кордонів тіла (це і обійманці, і щось, типу твістера, та й будь-які тілесні ігри (знайду те, що готувала раніше)
🌲 Відновити ритм (повернути "контроль над ритмізацією" (це і гра на барабанах, (навіть, коли ми просто простукуємо ритм долонями по колінах)
🌲 Ігри, в яких ми можемо потягнутись (розтягнути м'язи).
Ігри на відреагування агресії - можливо, домашні кеглі, лопання пупирок, розривання паперу (і складання потім із шматочків коллажі)
🌲 Ігри, в яких ми можемо створити безпечний простір - це і розмальовки, і створення будинків, халабуд.. а ще - готувати разом їжу.
🌲 Якщо дитина захоче - зможе - було б добре запропонувати ліпку, ігри - конструктори (нам потрібно задіяти просторову орієнтацію). У нас сьогодні була "терапія подарунками" - конструкторами - складали маяк, будиночок, збирали лампу.
(Для дорослих підходять і додатки з тетрисом, ігри з літерами, та, прости господі, створення колажів з м-калів).
☀️ 3. Сьогодні складніше сфокусуватися. Якщо у нас робочий день - всі, хто зміг працювати - генії стресостійкості. Але потрібно дати собі можливість відпочити. Для тих, хто гальмував - це нормально. Ми могли відволікатись, не тримати концентрації, по кілька разів читати та переписувати те, що готували, забувати про плани та зустрічі.
Було б добре записати плани на завтра, прописати більш докладно те, що важливо тримати в фокусі.
☀️ 4. Відносини. На підтримання близькості потрібні сили. З одного боку, нам особливо зараз, ще більше потрібні відносини, з другого, навіть на спілкування в фб сьогодні сил може не вистачити.
А я сьогодні на соусі прочитала "сильний шлунок" замість "сливовий цілунок"...і рівень концентрації уваги сьогодні - "рибка Дорі".
А якщо ви змогли до кінця прочитати стільки слів - взагалі круть!
Йде ніч. Нехай вона буде спокійною.
(Я зберу пізніше окремий допис із практикумами, що вже робили по всіх темах)
Обіймаю, Родино ❤️ як вірю в Перемогу

Немає коментарів:

Дописати коментар