пʼятницю, 20 січня 2023 р.

Життя після окупації

 ❤️‍🩹 Життя після окупації

Окупанти принесли на наші землі дуже багато горя. Велика кількість українців була змушена виїхати із рідних домівок. Також велика кількість українців пережила, а дехто й досі переживає окупацію, перебуваючи на територіях, де досі є ворог. Наскільки можливо зменшити вплив стресу на психіку та тіло людини?

Стан міграції - це дуже сильна криза ідентичності. Залишатися собою дуже важливо. В той же час, змінюватися та адаптуватися - також.

✅  Керівні принципи відновлення вказують на підходи до таких сфер: безпека, заспокоєння, міжлюдський контакт і самоефективність. Самоефективність – це відчуття що, ми здатні впоратися. Це дуже важливо. На жаль, у людей, які перебували в окупованих регіонах, це відчуття може бути скомпроментоване. 

❔ Що робити? Намагатися відновлювати це відчуття у тих сферах, на які ви можете вплинути. Підвестися з ліжка, подбати про їжу, розчесати волосся, знайти нову роботу - будь що, навіть маленькі дії будуть корисними у відновленні почуття, що ви можете на щось впливати. 

⚪️ Зняття дистресу, відновлення відчуття безпеки, допомога в орієнтуванні у власному стані, емоціях, думках, в тому, що відбувається навколо вас - це протидія непевності та наслідкам пережитого жаху. Відновлення контролю, відчуття що я спроможен/на контролювати те, що відбувається зі мною і навколо мене. 

Вкрай важливий принцип «тут і тепер».

Часто люди, що довго перебували у небезпеці, постійно знаходяться насторожі. Чому? Вони відчувають, що якщо вони не будуть постійно пильними - вони знов потраплять у небезпечну ситуацію. Але цей стан дуже сильно виснажує нервову систему людини. І такі речі вимагають якісного опрацювання 🧑🏼‍💼 із психологом. 

Для того, щоб впоратися із травмою, важливо вигорювати горе та впоратися із минулим. Горювання може бути автентичним та неавтентичним. 

❤️‍🩹 Автентичне горювання передбачає:

✔️ переосмислення минулого

✔️ процес правосуддя (що обов'язково буде в майбутньому)

✔️ меморизацію.

Отримати допомогу від UA MENTAL HELP 🌿 безкоштовно за посиланням https://uamentalhelp.org/mental-help/


UA MENTAL HELP (https://t.me/UA_MENTAL_HELP) 🌿

Немає коментарів:

Дописати коментар