понеділок, 16 вересня 2024 р.

Для розваги та розвитку

ТК Давай зробимо це

 

Результати дитячої травми та як допомогти дитині?

 Дитячий психолог

🥺 Результати дитячої травми та як допомогти дитині?
Як і дорослі, діти так само зазнають сильного впливу травматичних подій. Які є симптоми психологічної травми у дитини і як їй можна допомогти?
Якими можуть бути результати травми:
▫️Дитина не хоче залишатись на самоті
▫️Тривожність при розставанні із кимось, кого дитина любить
▫️Проблеми із їжею та сном - не можуть заспокоїтись, постійно сняться кошмари
▫️Повтори в поведінці та грі - дитина може повторювати свої дії, які були під час травми, в грі також використовувати це
▫️Пасивність і безпорадність - дитина закривається і далі продовжує знаходитись в стресі
▫️Втрата навичок - дитина може стати більш капризною, повернутись до поведінки на ранніх етапах розвитку
🌾 Як допомогти дитині?
🟢 Створіть історію, в якій травма вже не є такою страшною
🟢 Грайте разом - прийміть ініціативу дитини, слухайте, травму можна програвати і робити це екологічно, але потрібно пояснювати дитині, що відбувається
🟢 Придумайте історію з ролями, дозвольте дитині бути головною
🟢 Напишіть історію із позитивним кінцем, намалюйте картинки і прочитайте разом із дитиною
🟢 Читайте історії про емоції
Якщо проходить певний час, а симптоми травми зберігаються, будь ласка, зверніться за консультацією до психолога.
🌿 За матеріалами онлайн-зустрічі Tine Jensen «Діти і травма – елементи допомоги дітям у контексті травми». Конспект зустрічі підготувала волонтерка UAMH Євгенія Усіченко
З UA Mental Help

Ігри для розвитку саморегуляції

 Центр практичної нейропсихології - Одеса

Багато дошкільнят мають труднощі з терплячістю й уважністю, не вміють чекати, швидко втрачають інтерес, імпульсивні. Усе це виникає через недостатньо розвинену саморегуляцію.
Існують прості ігри, які допоможуть покращити навичку. Ці ігри багатьом відомі зі свого дитинства. Їх завдання: утримати задану програму, вибір дії залежно від умов, відгальмовування внутрішніх імпульсів.
✅ «Їстівне-неїстівне».
Групи стимулів можуть бути різні: живе - неживе.
✅ Також до реакції вибору належить гра «Ноги-голова».
У ній потрібно показати потрібну частину тіла у відповідь на відповідне слово.
✅«Ліліпути і велетні» - стати великим на слово велетень, присісти на слово ліліпут.
Дитині цікаво побувати і в ролі ведучого, тому після того як ви побували в ролі ведучого, запропонуйте стати ведучим і дитині.
Як ускладнити прості ігри на саморегуляцію❓
Для дітей, яким занадто легко грати в реакцію вибору, можна запропонувати ускладнений варіант. Потрібно виконувати все навпаки.
Наприклад, на слово велетні потрібно присісти, а на слово ліліпути - встати і підняти руки.
Якщо і цей варіант дитина освоїла, то далі ви починаєте виконувати дії разом із нею, але тільки неправильно. Вона повинна утримувати інструкцію і виконувати без помилок.
Ще один варіант: говорити неправильно, а робити правильно.
Заздалегідь сказати дитині, що вона має вірити тому, що бачить, а не чує.

P.S. Ці ігри підійдуть більшості першачків.

Дитина стала неуважною

 Всеукраїнський громадський Центр "Волонтер"

👩‍🏫 Труднощі з концентрацією уваги стають особливо помітними та вираженими, коли дитина після тривалих канікул повертається до насиченого шкільного графіку. Навчальний рік приносить не тільки нові враження та цілі, а й виклики як для дітей, так і для батьків – повернення в колектив, перенавантаження інформацією, часто дистанційний чи змішаний формат навчання.
💙 Батькам важливо зрозуміти причини неуважності дитини, а потім набратися терпіння та допомогти їй повернути самоконтроль. Ділимося простими та ефективними порадами від психологів проєкту «Поруч»

👦🏻👩 Скільки б поколінь учнів не змінювалося з роками у школах, батьки та вчителі мають одну і ту ж проблему: діти неуважні. Хоч і не всі школярі мають з цим труднощі, але рано чи пізно батьки чують про свою дитину «їй\йому стати б трохи уважнішим(-ою)» або «помилка була зроблена суто через неуважність».
🫣 У нас, дорослих, це може викликати злість і нерозуміння: ну, як можна було пропустити літеру, якщо вдома ми це слово завжди писали правильно? Ми часто дратуємось через те, що починаємо порівнювати себе з дитиною, адже нам здається, що самі б таку банальну помилку ніколи б не зробили.
🧠 Дорослим варто прийнятий той факт, що діти не завжди є уважними, і цьому є одна проста причина - особливості розвитку мозку. Вікова фізіологія - аспект, про який ми часто забуваємо, висуваючи вимоги до дітей, які просто не співвідносяться з їхніми можливостями.
👧🏻 Молодший шкільний вік, діапазон якого займає від 6-7 до 10-11 років (I-IV класи школи), є періодом формування долей головного мозку, що відповідають за всі когнітивні процеси: увагу, уяву, памʼять, мислення, сприймання. Тобто в цей час дитина лише вчиться бути уважною, а відволікання - є її віковою нормою. Природним є те, що вона ще не в змозі проявити волю та докласти зусиль, аби сидіти чемно і довго концентрувати увагу на одному виді діяльності.
👱🏻‍♂️ Хоча до кінця підліткового віку психічні процеси і досягають свого розвитку, та розкритися їм часто заважає пубертатна криза. Гормональна перебудова, особливості роботи ендокринної та нервової системи часто тягне за собою розсіяність і неуважність. Водночас фокус уваги підлітків часто падає на інтимно-особистісне спілкуванні з однолітками, а не навчання. Саме в цей період відмінники, якими всі захоплювалися в молодшій школі, «з їжджають» в успішності.
❗️ До вікової фізіології дитини варто додати ще тривалий період навчання в дистанційному форматі, який порушив звичний порядок; залежність від ґаджетів та перегляду коротких відео, що зробило наше мислення «кліповим», а увагу – нестійкою; стрес і травматичні події, пов’язані з війною (тривале перебування у стресі – дистрес – суттєво впливає на здатність дитини бути уважною).
💙 Тож як ми можемо допомогти дитині? Гортайте картки з порадами ➡️






пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Для старшокласників та їх батьків

 Міністерство освіти і науки України 

Як змінюється ринок праці: які спеціальності сьогодні найбільш популярні та де їх шукають?
Презентуємо результати дослідження «Ринок праці інженерів та робітників з професійно-технічною освітою», яке провели експерти Київської школи економіки навесні цього року.
🔍 Дослідження базується на даних з Єдиного порталу вакансій та опитуваннях HR-директорів і керівників компаній у сферах промисловості, енергетиці та інших галузях.
Ключові результати:
🔹 Найбільший попит на комп’ютерних та електричних інженерів.
🔹 Навчання має зосереджуватись на розв'язанні проблем, проєктуванні рішень, англійській мові, ШІ, великих даних, кібербезпеці та програмуванні.
🔹 Серед робітників з профтехосвітою найбільше шукають слюсарів, електромонтерів, електриків, техніків та операторів котелень.
🔹 Найбільший попит на інженерів — у столиці, на кваліфікованих робітників – усюди, особливо в Києві, Львівській та Дніпропетровській областях.
🔹 Компанії зацікавлені у співпраці з університетами через стажування, спільну розробку освітніх програм та гостьові лекції. Основний бар’єр — якість освіти та бюрократія.
Детальніше про це дізнавайтеся у графіці та за посиланнями нижче:
📊 Коротка версія презентації: https://bit.ly/4cWzgZA
📚 Повна версія презентації: https://bit.ly/3z8EpAc