четвер, 16 листопада 2023 р.

Профілактика виникнення залежності

 Національний центр надання психологічної допомоги людям в горі

Люди можуть обирати алкоголь у важкі моменти життя. У нашій культурі вживання алкоголю є дуже популярним механізмом подолання життєвих труднощів та стресових ситуацій через декілька можливих причин:
✔️Алкоголь може надати тимчасове полегшення та заспокоєння в ситуаціях стресу та горя. Він може здаватися способом втекти від болю та негативних емоцій. Прийнято вважати, що алкоголь розслабляє, але насправді він є депресантом. Тож, використовуючи його як антидепресант, людина завдає собі ще більшої шкоди та погіршує свій психологічний стан.
✔️Соціальна підтримка. В різних культурах алкоголь може використовуватися як спосіб об'єднання та спільного відзначення життя померлої особи. В таких випадках він може виконувати роль соціального "маскування" для вираження співчуття.
✔️Алкоголь може тимчасово знімати інгібіції та розслабляти, що допомагає легше впоратися з емоціями та відповідати на питання "Чому це сталося?".
✔️ Людина хоче сховатися від горя, а не справлятися з ним.
✔️ Людина підміняє стосунки з померлим стосунками з алкоголем.
Це може здатися дивним. Але поступово, регулярно вживаючи алкоголь, людина вибудовує певний алгоритм дій, певні патерни поведінки. І час, поки людина вживає, замінює час, що колись присвячувався близькій людині, яка померла.
✔️ У того, хто переживає скорботу, відсутні навички подолання труднощів. Якщо в інших життєвих ситуаціях ми маємо певний досвід подолання, то із втратою це не працює. Навіть маючи досвід втрат, кожне горе не схоже на інше. Тож, не маючи чітких інструкцій та орієнтирів, людина вдається до вживання алкоголю.
Важливо пам'ятати, що засудження - то не пігулка, адже кожен шукає свій спосіб, як впоратися, вистояти та пережити невимовний біль. Проте вживання алкоголю в стресових ситуаціях може бути шкідливим для фізичного та психічного здоров'я. Краще шукати інші способи психологічної підтримки та впоратися зі стресом, такі як консультація з психологом або психіатром, підтримка рідних та друзів, зайняття спортом, медитація тощо.
Не залишайтесь наодинці зі своїм горем. Якщо ви або хтось, кого ви знаєте, переживає горювання або зіткнувся із невизначеною втратою, і це руйнівно впливає на щоденне життя або фізичне і психічне здоров'я, важливо не залишатися на самоті, а звернутись по допомогу.


Немає коментарів:

Дописати коментар