середу, 29 листопада 2023 р.

Є багато причин, чому психотерапія може не працювати.

 Психічне здоров'я для України

Звернулися до фахівця з психічного здоров‘я, але не бачите бажаних результатів? Є багато причин, чому психотерапія може не працювати.
Ось найпоширеніші з них 👇
⚠️ Ви прийшли в психотерапію, хоча не готові працювати. Наприклад, на терапії наполягали ваші близькі або ж тому, що це модно у вашому оточенні. Ви повинні бути готовими працювати над собою, своїми переконаннями та поведінкою. Важливо, щоб ви могли відповісти в першу чергу собі на запитання: “Чи готовий я працювати з психотерапевтом?”
⚠️ Ви та ваш фахівець не підходите одне одному. Дізнайтеся, чи має ваш психотерапевт досвід допомоги з людьми, які мали подібний запит.
⚠️ Психотерапія вимагає залученості як терапевта, так і клієнта. Хоча терапевт не дає вам поради, проте може навчити вас навичкам, які будуть корисними, щоб досягти цілей. Подумайте, чи готові ви виконувати свою частину роботи.
⚠️ Ви не довіряєте своєму психотерапевту. Довіра до психотерапевта означає, що ви можете бути чесними та щирими у терапії. Якщо у вас немає довірливих стосунків, вам буде значно складніше досягти прогресу. Обовʼязково обговоріть цей момент зі своїм психотерапевтом.
⚠️ У вас є хибні уявлення про психотерапію. Ви можете відчувати, що не отримує бажаних результатів від роботи з психотерапевтом, адже насправді не знаєте, чого можна очікувати. Професійний фахівець повинен розповісти вам, що таке психотерапія і як вона працює.
⚠️ Якщо ваш психотерапевт порушує етичні та професійні межі, це є сигналом, що таку взаємодію слід припинити.
⚠️ Непослідовність з боку терапевта або клієнта. Послідовність є ключем до досягнення ваших терапевтичних цілей. Якщо ви або фахівець постійно скасовуєте сеанси, це може стати перешкодою.
⚠️ Психотерапевт демонструє небажання зрозуміти ваш культурний контекст. Це свідчить про те, що вам варто знайти фахівця, який буде розуміти ваш світогляд.
Якщо вам здається, що ваша терапія не працює:
👉 задавайте питання фахівцю;
👉 висловлюйте свої почуття чесно і наполегливо;
👉 попросіть скерування до іншого фахівця;
👉 знайдіть іншого психотерапевта самостійно.
Можливо, пошук потребуватиме часу, але це та робота, яка точно варта зусиль.

Немає коментарів:

Дописати коментар