понеділок, 20 листопада 2023 р.

Якщо ви переживаєте втрату

 Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою

Стратегії, які допомагають впоратися з горем.
Протягом життя ми збираємо до скарбнички власного досвіду все те, що допомагає нам впоратися зі складними життєвими обставинами, стресовими ситуаціями та трагічними подіями.
Смерть близької, рідної вам людини – це надзвичайно тяжкий досвід, темний, страшний та болючий період. Але і тут кожен, хто зіткнувся з втратою, застосовує власну модель поведінки, яка безпосередньо впливає на те, наскільки адаптивно ви зможете пройти шлях горя.
В психології це називається копінг-стратегія. Але вони є дуже різними: такими, що погіршать ваш стан при переживанні горя від втрати близької людини, або тими, що дійсно допоможуть впоратися.
Які стратегії зможуть допомогти?
✧ Взаємна кооперація.
Мається на увазі, що ми об'єднуємось з іншими для вирішення певної проблеми. В контексті горя втрати це виглядає як взаємна підтримка та допомога, пошук співчуття, можливість говорити про власні емоції та свій біль. І робота з психологом та професійна підтримка фахівця – один з найдієвіших варіантів застосування даної моделі подолання.
✧ Віра в те, що з нами все буде добре.
Саме віра в те, що все ще буде добре, що в нашому житті, попри втрату, ще будуть радісні та щасливі моменти, що ми впораємось, допоможе переживати горе адаптивно.
✧ Правильне мислення.
Тут ми говоримо про вміння налаштовуватися на позитив. Дуже часто в тяжких життєвих обставинах ми ніби нескінченно прокручуємо у своїй голові одну й ту саму платівку з негативним сценарієм. Тож, вміння відмовитися від негативного сценарію – це один з кроків на шляху до подолання горя втрати.
✧ Аналіз.
Вміння тверезо оцінити ситуацію допомагає розділити факти та ілюзії. Вам може здаватися, що після смерті чоловіка ви не впораєтесь із матеріальним забезпеченням родини, вихованням дітей. Але аналітичний підхід допоможе зрозуміти, що ви можете зробити самотужки, що вам для цього потрібно, де буде необхідна стороння допомога і яка.
Стратегії та моделі подолання є різними. Намагайтесь застосовувати тільки те, що допоможе саме вам впоратися з горем, адже не обов'язково те, що спрацювало в інших, спрацює і для вас.
У кожного своє горе і свій шлях подолання. І у вас вийде це пережити.

Немає коментарів:

Дописати коментар