понеділок, 13 листопада 2023 р.

Проживання втрати

 Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою

Чому горе у всіх різне.
«Нікому і ніколи не відчути чужий біль, кожному судився свій».
Колін МакКалоу
«Ті, що співають у терні»
Кожна людина – це окрема історія, і іншої такої не існує. На все те, що відбувається з людиною, впливає безліч факторів. Те саме відбувається і з переживанням горя втрати.
Щоб зрозуміти, що порівнювати горе не варто, розглянемо деякі фактори, що впливають на процес горювання.
✧ Втрата може бути раптовою, коли ми втрачаємо близьку людину в одну мить, в результаті нещасного випадку або трагічної події. До цього ніхто не був готовий і ніхто не мав змоги попрощатися.
Якщо ж близька людина перед смертю довгий час хворіла, а прогнози лікарів були невтішними, скорботний мав час, щоб поспілкуватися, попрощатися та певною мірою змиритися з втратою.
✧ Вік скорботного та того, хто пішов, також впливає на те, як буде відбуватися переживання втрати. Вочевидь, жінки, які втратили чоловіків у різному віці, навряд чи можуть порівнювати своє горе.
Вдова у 60 років, коли поруч з чоловіком пройшла більша частина життя, і вдова у 27 років, коли, здавалося, що попереду світле майбутнє разом з коханим, – це дві зовсім різні жінки. І кожна зі своїм горем.
✧ Важливим фактором також є наявність дітей та родини. Людина, що в поважному віці втратила дітей та онуків, не зможе пережити цю втрату. Її горе не минеться, адже вона не бачить сенсу жити далі.
А от молоді люди, навіть втративши обох батьків одночасно, все одно орієнтовані на майбутнє. І це може стати ключовим моментом, який допоможе впоратися.
Це лише невелика частина того, що має вплив на процес горювання. Існує занадто багато нюансів у втраті та процесі горювання. І це все не дозволяє нам стверджувати: «У мене так само».
Тож, не слухайте чужих «в мене було ось так» і не беріть собі чужі моделі переживання втрати. Та й самі намагайтеся утриматися від порад та порівняння свого і чужого горя.
Горе є унікальним та належить тільки вам. У вас своя власна історія, своя втрата. І тільки ви знаєте, як з нею впоратись.

Немає коментарів:

Дописати коментар