пʼятницю, 10 листопада 2023 р.

Самодопомога

 

❗️П'ЯТЬ ТЕХНІК ЗАЗЕМЛЕННЯ ПРИ ТРИВОЗІ ТА ІНТЕНСИВНИХ ЕМОЦІЯХ ❗️
Техніки заземлення допомагають знизити рівень тривоги та полегшити інші інтенсивні емоції. Вони профілактують посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), переорієнтовуючи увагу від думки, спогаду чи переживань на поточний момент. Пропонуємо п’ять технік на вибір.
✅Використовуйте тіло. Рухайтеся, не дозволяйте собі стояти на місці: бігайте, тупайте ногами, стрибайте, хитайтеся тощо.
✅Спостерігайте навколишній світ. Шукайте в приміщенні предмети одного кольору, наприклад жовтого, або використовуйте слухові стабілізатори – закрийте очі на одну хвилину та прислухайтеся до звуків навколо. Також можна використовувати спостереження та аналіз: опишіть кімнату, в якій ви зараз перебуваєте, вголос або про себе.
✅Дихайте глибоко. Технік дихання є безліч. Можна, наприклад, уявити, що ви надуваєте повітряну кулю. Або уявіть, що перед вами квітка та свічка: ніжно вдихніть аромат квітки, потім задуйте свічку. Це дозволить швидко відновити дихання та заспокоїтися.
✅Відволікайте мозок. Додавайте числа так довго, як вийде, наприклад: нуль, сім, чотирнадцять, двадцять один, двадцять вісім. Або самі з собою зіграйте в гру «вгадай професію». Подивіться на людей навколо і спробуйте здогадатися про їхню роботу або куди вони зараз йдуть. Можна також скористатися грою «Категорії»: оберіть категорію (колір, тварини, їжа тощо) і спробуйте назвати як мінімум 10 об’єктів з цієї категорії.
✅Самозаспокоєння. Прийміть душ або ванну, заваріть чашку чаю, кави або гарячого шоколаду. Виконайте кожну дію з максимальною уважністю та зосереджено.
❗️Важливе зауваження: техніки заземлення існують не для того, щоб позбутися небажаних емоцій або абстрагуватися від поточних переживань, а для того, щоб з’явився ресурс винести певний досвід та емоції. Важливо обговорити подібні стани з терапевтом або фахівцем з області психічного здоров’я, особливо якщо ви помітили, що панічні атаки, флешбеки або дисоціації стали частими.
❗️Важливо: Коли ви тримаєте щось у собі, це спричиняє емоційне блокування та шкодить організму, як наслідок - це може призвести до виникнення психосоматичних симптомів.

Немає коментарів:

Дописати коментар