середу, 8 листопада 2023 р.

Підготовка до прийому у невролога. Шпаргалка для батьків

 Від Асоціація Логопедів України

«Йдемо на прийом до невролога! Як підготуватися?» - шпаргалка для батьків.
• Якщо ведете дитину до лікаря за направленням логопеда/психолога чи іншого спеціаліста, візьміть з собою заключення цього спеціаліста (логопеда/ психолога) на візуальному носії.
🌟Чому? По-перше, прийом лікаря, в переважній більшості, триває 20-30 хвилин і за цей час важко дослідити і врахувати всі особливості розвитку дитини. А також не забудьте, що в стресовій ситуації (нове місце, тьотя в халаті, батьки стривожені) дитина "закриється".
По-друге, лікар більше фокусується на тих симптомах, які турбують логопеда/психолога, підтвердить чи не підтвердить припущення цього спеціаліста, що і буде впливати на методи корекційної роботи.
• Якщо йдете до лікаря за власної ініціативи, то в переддень консультації займіться спогадами про ранній розвиток своєї дитини: як пройшла вагітність і пологи, чи закричала дитина відразу і який був крик, якого кольору була шкіра малюка, як переважну більшість часу проводила дитина (спала, кричала, була тихою), як смоктала молоко, коли був перший прикорм, коли перевернулася, тримала голову, сіла, поповзла, пішла, яким було гуління, лепет і перші слова та коли, захворювання, травми і госпіталізації в ранньому віці.
🌟Чому? Часто батьки на прийомі не можуть пригадати деяких нюансів з раннього дитинства, але ці дані дуже важливі для збору анамнезу, визначення напрямку наступних досліджень та постановки діагнозу.
• Якщо ваша дитина часто прокидається у ночі, плаче у вісні, зніміть відео її нічного сну та захопіть з собою.
🌟 Чому? Епісудоми найчастіше виникають при переході з однієї фази сну в іншу і не проявляються чи малопомітні протягом дня, можуть не проявлятися на короткій ЕЕГ.
• На прийомі лікар повинен перевірити рефлекси дитини, виміряти зріст, окружність голови, перевірити ходу, здатність утримання пози.
🌟 Чому? Невідповідність зросту та розміру голови віковим нормам, порушення ходи та пози є симптомами різних неврологічних синдромів, захворювань. Втім, для уточнення діагнозу лікар, може призначити, ще додаткові аналізи/ дослідження.
• На прийомі лікар повинен перевірити рефлекси дитини, виміряти зріст, окружність голови, перевірити ходу, здатність утримання пози.
🌟Чому? Невідповідність зросту та розміру голови віковим нормам, порушення ходи та пози є симптомами різних неврологічних синдромів, захворювань. Втім, для уточнення діагнозу лікар, може потребувати, ще додаткових аналізів/ досліджень.
• В кінці прийому не бійтеся питати лікаря про такі важливі речі: який діагноз у дитини, який прогноз, як призначені препарати/процедури допоможуть дитині.
🌟 Чому? Більшість неврологів без постановки кінцевого діагнозу (в очікуванні додаткових аналізів) чи в комплексі до основного лікування призначають порівняно нешкідливі
процедури: логомасаж, ноотропи, електростимуляції, гомеопатію і т.д.
Якщо у дитини немає прямих показань для цих процедур чи лікар не може пояснити, як вони допоможуть вашій дитині - ви даремно витратите гроші, час та спокій.

Немає коментарів:

Дописати коментар