вівторок, 7 листопада 2023 р.

Підтримка сім'ї.

 Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою

Підтримка сім'ї.
Коли ми стикаємось із втратою, то найбільше розраховуємо на підтримку нашого близького кола: рідних та друзів. Та ми зазвичай не враховуємо, що вони мають свій досвід підтримки та переживання втрати.
Хтось з близьких буде намагатися не згадувати про вашу втрату та те, що ви відчуваєте, удавати, ніби нічого не сталося, саме тоді, коли ваша найбільша потреба – говорити про це. Хтось залишатиме вас у спокої та на самоті, не помічаючи, що вам потрібні люди поруч.
Звісно, ми не можемо звинувачувати близьких. Вони ладні зробити все, щоб нам стало легше. І саме їхній попередній особистий досвід підказує їм, як діяти та як поводитися з нами. Але, якщо ці моделі не є для вас дієвими та помічними, така підтримка може навпаки, ускладнити процес переживання горя втрати.
До того ж якщо ви розраховуєте лише на підтримку близьких, поставте собі наступні питання: «А чи є у них ресурс, щоб допомагати та підтримувати? Чи мають вони сили говорити про це, бути терплячими до вас?». Адже страждаємо не тільки ми, але і люди поруч з нами.
Так, наприклад, батьки, чия дочка втратила чоловіка, переживають у цей період свою особисту трагедію, адже їхня дитина в молодому віці залишилася вдовою, а онуки – напівсиротами.
Тож трапляється, що замість того, щоб отримувати допомогу, скорботний змушений «тримати обличчя» та підтримувати близьких: «Я в порядку. Все буде добре. Я з цим впораюсь».
Звісно, у кожного свій біль. Хтось переживає втрату сильніше, бо мав надзвичайно близькі стосунки з померлим. А хтось дивиться на рідну людину, яка страждає, і йому боляче від цих страждань.
Ми часто висуваємо занадто високі вимоги до нашого найближчого оточення. Ми вважаємо, що, коли нам погано, родина та друзі обов'язково зможуть нам допомогти. Але не завжди родина – це найкраща підтримка в горі.
Ресурси родини та близьких друзів не безмежні. Давайте дивитися правді у вічі. Чого більше буде у такій «допомозі»для вас: користі чи шкоди?
Насправді найкращим варіантом буде звернутися по професійну психологічну допомогу до фахівця. Не нехтуйте цією можливістю, адже вам принаймні буде куди прийти і з ким поговорити про свою втрату та болісні емоції.

Немає коментарів:

Дописати коментар