четвер, 23 листопада 2023 р.

Вживання алкоголю (підлітки)

 Florence Centre

🤓 Профілактика_ЦФ: вживання алкоголю 🤓
Середній вік, коли підлітки починають вживати алкоголь, складає 14-15 років. Молоді хлопці і дівчата обирають алкоголь щоб отримати швидкий ефект. Адже підлітковий вік – це вік протестів і суперечок, тому коли виникають різні питання чи проблеми, підлітки не йдуть по допомогу, а вдаються до швидких способів «залагодження» ситуації.
Причин потрапити в залежність від спиртного чимало. Комусь не вистачає емоційного тепла і турботи, або ж навпаки – батьки занадто опікуються і контролюють.
Чимало підлітків пробують спиртне, але залежність виникає не в усіх. З дев’яти тих, хто спробував, у одного будуть проблеми. Проте організм підлітків більш чутливий до алкоголю, тому залежність виникає швидше. У підлітковому віці відбувається перебудова мозку, і будь-який токсичний вплив у цей момент змінює результативність процесу.
Алкоголізм може починатися в 13–15 років, рідше — у більш ранньому віці. У середньому він формується в підлітків через 1–3 роки після початку систематичного пияцтва, тобто в 3–4 рази швидше, ніж у дорослих. Психічна залежність у такому разі формується в середньому через 3–6 місяців, а фізична — через 1–1,5 року.
Механізм дії алкоголю простий. Основою всіх алкогольних напоїв є винний спирт (етанол), який викликає сп’яніння. Алкоголь потрапляє зі шлунка у кров через 2 хв. після вживання, всмоктується і через 1-1,5 год. його концентрація в крові максимальна. Із крові він надходить до клітин всіх внутрішніх органів.
В організмі немає таких структур, на яких не позначалася б дія алкоголю. При неодноразовому вживанні алкогольних напоїв у підлітковому віці відбувається пригнічення психіки, затримується розвиток вищих мислеформ, гальмується формування естетичних та етичних понять і категорій. Відбувається буквальне “отупіння”. Крім того, спирт відключає «центри самоконтролю».
Другою «мішенню» алкоголю є печінка. Якщо швидкість надходження алкоголю в клітки печінки вища за швидкість його розпаду, то відбувається накопичення алкоголю, що веде до ураження кліток печінки. У цей період у печінці відсутній спеціальний фермент, який розщеплює етиловий спирт, тому в підлітковому віці руйнівний вплив алкоголю на печінку відбувається в значно коротший термін, ніж у дорослих. При систематичних вживаннях спиртних напоїв зміни в клітинах печінки призводять до омертвіння печінкової тканини, розвивається цироз печінки.
Безпечної дози алкоголю НЕ ІСНУЄ! Алкоголь вражає всі органи людського тіла і здатен призвести до незворотних наслідків. Підліткова залежність формується у 3-4 рази швидше, ніж у дорослих.

 









Немає коментарів:

Дописати коментар