понеділок, 14 серпня 2023 р.

Що варто врахувати батькам першокласника

 Вiдсутня мотивацiя до навчання. 10 помилок батькiв

Оксана Коваленко, вчитель математики та інформатики, розмірковує про те, що може вбивати мотивацію дітей до навчання.

Помилка батьків №1

Батьки вважають, що дитина готова до навчання в школі, оскільки вона багато знає для свого віку. Інтелектуальна готовність – це не синонім готовності психологічної, яка визначається рівнем розвитку довільної поведінки, тобто умінням дитини підкорятися певним правилам і робити не те що їй хочеться, а те, що необхідно. Тут важливо ще з дошкільного віку розвивати у дитини вміння долати себе: привчати дитину робити не лише те, що їй подобається, а й те, що не подобається, але потрібно.

Помилка батьків №2

Дитину рано віддають в школу. Не можна забувати про біологічне дозрівання (кістковий і зубний біологічний вік). Біологічно незрілу дитину краще в школу не віддавати, оскільки у неї ще не сформована рука. Перевірити, чи сформована рука, можна наступним чином: попросити дитину ставити крапки в клітинки. У нормі дитина проставляє 70 точок за 1 хвилину. Якщо результат нижче, то цілком можливо, що рука ще не закостеніла. Що стосується зубів, до моменту вступу дитини до школи у неї повинні змінитися 4 передніх зуби: 2 внизу і 2 вгорі. Таким чином, біологічна неготовність дитини до школи веде, як правило, до важкої шкільної адаптації (дитина швидко втомлюється і не справляється), а це ймовірність того, що дитина починає тихо ненавидіти школу.

Помилка батьків №3

Дитина не відвідувала дитячий садок. Відсутність контакту з однолітками веде до відсутності довільної поведінки, коли дитина змушена, щоб грати з іншими, рахуватися з чужою думкою і бажанням, жити в колективі, дотримуватися правил, навіть якщо їй не дуже хочеться.

Помилка батьків №4

Напружена ситуація в сім’ї. Дитина, що звикла до високого негативного емоційного напруження через переживання з приводу своєї сім’ї, як правило, вже просто не реагує на проблеми навчання і відміток – у неї просто не вистачає на це енергії.

Помилка батьків №5

Відсутність чіткої організації життя дитини, недотримання режиму дня, бездоглядність в побуті. Діти, які відвідують якісь цікаві для них заняття, більш організовані й, як правило, більш мотивовані до навчання, попри збільшене навантаження.

Помилка батьків №6

Порушення єдності вимог до дитини з боку батьків. В такій ситуації дитина розгублена і просто не розуміє, чого їй прагнути. У неї не формується власне розуміння цілей навчання.

Помилка батьків №7

Неправильні методи виховання. Придушення особистості, погрози, фізичні покарання або, навпаки, надмірна опіка, звичайно, також руйнують мотивацію дитини як до навчання, так і до життя в цілому.

Помилка батьків №8

Завищені вимоги. Дуже важливо враховувати об’єктивні можливості дитини. Інколи батьки вбачають злий умисел або лінь в небажанні дитини вчитися в той час, як можуть бути об’єктивні причини для таких проявів: соматичний стан, психологічні особливості, особливості розумового розвитку та інше.

Помилка батьків №9

Некоректна поведінка. Деякі батьки просто вбивають мотивацію до навчання через висміювання, некоректні висловлювання, порівняння з іншими дітьми. Вони власноруч заганяють дитину в ситуацію неуспіху, невдачі.

Помилка батьків №10

Проєктування своїх очікувань на доньку чи сина. Це, напевне, найпоширеніша помилка батьків, не завжди навіть усвідомлювана. Батьки вірять у те, що діти повинні розділяти інтереси, які були у них в дитинстві, і часом не допускають навіть думки про те, що їх дитині це може бути зовсім не цікаво. Тиск батьків може бути тим сильніше, чим менше їм самим вдалося реалізуватися в цікавих для них галузях.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар