понеділок, 21 серпня 2023 р.

Апатія

 АПАТІЯ😔

Чому виникає і як впоратися?👇

Останнім часом нічого не хочеться, а звична робота видається сізіфовою працею? Можливо, ви зіткнулися зі станом апатії.

Що таке апатія?👀

Апатія — це стан, що характеризується емоційною пасивністю, притупленням почуттів, байдужістю до оточуючих подій, втрати інтересів.

Причинами апатії можуть бути:

👆Емоційне спустошення після “викиду емоцій”, переживання яскравих та сильних емоційних станів;

👆Незадоволення станом речей, розчарування, фрустрація через невиправдані очікування, невдачі;

👆На біохімічному рівні причиною може бути недостатнє вироблення дофаміну чи інші гормональні зміни;

👆Поява чи розвиток деяких психічних розладів. 

🤔Що ж робити, коли виникає апатія?

🌿Виконуйте рутинні справи: приймайте душ, чиститіть зуби, робіть зарядку, регулярно харчуйтеся - продовжуйте підтримувати свій організм, аби він міг повноцінно функціонувати та відновлюватися. 

🌿Проводьте час на вулиці та займайтеся спортом, робіть те, що вам подобається (кава зранку, слухайте музику) - сприяйте виробленню дофаміну, основного нейромедіатора, який задіяний у системі стимулу-винагороди та у почутті щастя. 

🌿Не давайте нав’язливим думкам вас “накрити” - якщо помітили за собою надумування на кшталт “я нічого не роблю” - переключіть свою увагу, зробіть дихальні вправи, пройдіться. 

🌿Намагайтеся робити план на день та дотримуйтеся його, навіть якщо він простий.

🌿Ставте чіткі цілі та “розбивайте” їх на менші, аби кожне окреме завдання було не надскладним, а шляхи виконання зрозумілими.

🌿Відпочивайте та давайте собі час відновитися, робити це бажано без телефону і доступу до інтернету :) Найкраще приділити час хобі, релаксації чи іншими заняттями, які “дають вам ресурс”. 

🌿Насичуйте життя приємним: зустрічайтеся з друзями, відвідуйте виставки чи кіно і давайте собі розслабитися. Шукайте позитивних вражень та робіть свої будні цікавішими, звертайте увагу на  приємні дрібниці в буденності - не відкладайте радощі на потім.

Якщо попередні поради не допомагають: 

Аби відкинути фізіологічні причини чи появу психічних розладів, потрібно пройти комплексну діагностику. Варто звернутися до свого сімейного лікаря та здати аналізи чи пройти обстеження, які він/вона рекомендують. 

Також, звернутися до психолога чи психотерапевта для діагностики причин апатії. 

Аби мати сили та бажання працювати далі, ми маємо радувати себе та піклуватися про себе щодня. Не лише в погоні за результатом, але й в самому процесі нам треба відчувати задоволення та наповнюватися ним. 

Дбайте про себе та будьте здоровими🌿

Ваші UAMH🫶

Немає коментарів:

Дописати коментар