вівторок, 15 серпня 2023 р.

"Здатність визначати свої емоції і давати їм точну назву допоможе усім нам легше їх розуміти, передбачати та керувати ними — як своїми, так і людей довкола.""

 Коли ми відчуваємо якісь емоції, вони  переважно можуть бути схожими або відмінними між собою. Коли ми відчуваємо, що щасливі, то це відчуття може свідчити про різне — або просто гарний день і яскраво світить сонечко, або ваша команда досягла успіху, здобула перемогу чи винагороду, або щастя на кшталт «сьогодні нічого страшного не сталося, отже, день вдався». 

Дуже часто ми не до кінця уявляємо, що саме відчуваємо і яким саме словом найкраще все це описати. Ми плутаємо самі емоції із відчуттями та почуттями. 

Джил Хессон говорить, що дібрати точне слово чи слова, щоб позначити свої почуття, — справа не завжди проста й однозначна. Адже одне і те саме поняття, наприклад, щастя, може трактуватися по-різному. Для когось це щось веселе, жваве й життєрадісне, для іншого — це радше спокій та безтурботність, для третього — це відсутність стресових чинників.

📌 Здатність визначати свої емоції і давати їм точну назву допоможе усім нам легше їх розуміти, передбачати та керувати ними — як своїми, так і людей довкола.

Тож, як працювати зі своїми емоціями?

🧩 Зауважуйте свої емоції й називайте їх, опиняючись у різних життєвих ситуаціях. Почуваючись добре чи кепсько, постарайтеся знайти конкретний словесний відповідник, що більш точно описує ваші емоції чи почуття.

🧩 Давайте собі час, щоб обміркувати як ви почуваєтеся у певний момент чи які емоції вас переповнюють. Обмірковування дасть вам час, щоб усвідомити, які почуття у вас викликає конкретна ситуація. А також допоможе уникнути спонтанних реакцій, через які ми часто шкодуємо. 

🧩 Знайомтеся із проявами емоцій у різних героїв / геройок книг, мультфільмів, кінофільмів. Обговорюйте з дітьми героїв / геройок та їхні емоції. Спробуйте описувати їх словами, які б найкраще підходили до тієї чи іншої ситуації, в якій вони опинилися. 

🧩 Розбудовуйте свій емоційний словник. Розвиток словникового запасу стосовно назв різних почуттів може допомогти вам краще висловлювати свої власні емоції. Подумайте, скільки назв різних емоцій ви можете назвати? Спробуйте з дітьми пригадати певну емоцію на кожну літеру алфавіту. Спробуйте вигадати назву емоції, якої ще немає. 

І нехай сьогоднішній день буде сповнений радісними емоціями і приємними відчуттями! ❤️

📗 Авторка — Ольга Гурська

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар