понеділок, 7 серпня 2023 р.

Ще раз про депресію

 Институт практической психологии Ольги Гаркавец

😢😟🙁 ЯК РОЗПІЗНАТИ ДИТЯЧУ ДЕПРЕСІЮ
Слово "депресія" вживається часто і не завжди доречно. Ми ставимо собі цей діагноз граючись (з приводу і без), а стикаючись із його проявами у своїх дітей, сподіваємося, що це щось інше.
До депресії несерйозно ставляться навіть дорослі. Багато хто думає, що депресія - це просто поганий настрій, який мине сам собою. Що вже казати про дітей і про дитячу депресію - а вона існує, причому іноді з самого раннього віку.
Дитячу депресію фахівці "відкрили" років двадцять тому. До цього було прийнято пояснювати апатію, часті хвороби, погану успішність, соматичні болі незрозумілого походження чим завгодно, тільки не депресією. Найчастіше - лінню, характером, розпещеністю і поганим здоров'ям.
Чим погана депресія для дорослого? Вона позбавляє її бажань, прагнень - спочатку. І чим далі, тим більше. А потім просто змушує людину відчувати одночасно порожнечу і душевний біль. Якщо на цей стан не звертати уваги, то справа може скінчитися зовсім погано: частина депресивних пацієнтів, які залишилися без допомоги, закінчують життя самогубством. І як не страшно про це говорити, депресія в юному віці теж може бути причиною суїциду підлітків і навіть маленьких дітей.
📌 ЩО МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ДЕПРЕСІЇ У ДІТЕЙ
Список причин настільки ж великий, наскільки й універсальний. На першому місці - і нікуди нам від цього не подітися - стосунки дитини з батьками і загальна ситуація в сім'ї. Інакше кажучи, головна причина дитячої депресії в будь-якому віці - це брак любові та прийняття з боку батьків, особливо з боку матері. Якщо мама під час вагітності сама переживала депресію, якщо її почуття до майбутньої дитини залишилися амбівалентними і їй важко її любити, то ймовірність, що в малюка в майбутньому, близькому чи далекому, може розвинутися депресія, велика.
Є причини і соматичного характеру - наприклад, важка мамина вагітність із патологіями, асфіксія під час пологів, ускладнені пологи із застосуванням додаткової стимуляції. Усе це потенційно може в майбутньому призвести до депресії.
Велику роль відіграє і спадковість. Симптоми дитячої депресії різняться залежно від віку. У малюків вона може проявлятися в надмірних примхах, плаксивості, коліках, частих хворобах, іноді незрозумілого походження, у підвищеній тривожності дитини. У старших дітей, у дошкільнят і молодших школярів можна спостерігати стомлюваність, різке зниження успішності, плаксивість, відмову від звичних занять і від спілкування з друзями, безсоння - у дітей вони теж бувають. Депресивний підліток може вести життя відлюдника, ні з ким не спілкуватися, читати цілодобово або дивитися серіали, може поводитися зухвало і задерикувато, наносити собі порізи і теж хворіти.
📌 ЯК РОЗІБРАТИСЯ - ЦЕ ВЖЕ ДЕПРЕСІЯ ЧИ ПОКИ ЩО НІ
Перше і найголовніше - будьте уважні до своєї дитини. Різка зміна в способі життя, у звичному стилі спілкування повинні батьків насторожити і змусити обговорити це з дитиною. Буває, що діти (навіть дорослі діти) впадають у стани, схожі на депресію, від великої кількості боргів за навчання, від навантаження. Із цими бідами дитині можна допомогти впоратися - і її стан зміниться. Якщо цього не станеться, потрібно звертатися до фахівців, дитячих психоневрологів і нейропсихологів. Якщо необхідно дитині призначать медикаментозне лікування і психотерапію.
📌 ЩО ОЗНАЧАЄ В БАТЬКІВСЬКОМУ ВИПАДКУ ПРОФІЛАКТИКА ДЕПРЕСІЇ
Діяти необхідно, як вчать у літаку: спочатку одягніть кисневу маску на себе, потім уже - на дитину. Логіка зрозуміла і залізна: якщо ви задихнетеся раніше, дитині, найімовірніше, нікому буде допомогти. У нашому випадку - той самий підхід. Ставтеся відповідально до свого душевного стану і до життя взагалі. Якщо життя це вам не подобається, якщо ви не почуваєтеся в ньому добре і щасливо, то і ваші діти під загрозою. Хто їм одягне кисневу маску, якщо знадобиться?
Необхідно собі забезпечити більш-менш стійкий душевний комфорт. Не все від нас залежить, це факт. У житті трапляються скорочення, невдачі на роботі, розлучення, розставання, помирають близькі люди... Та хіба мало від чого можна втратити рівновагу? Але, за великим рахунком, батькам для щастя своїх дітей краще відчувати себе повноцінно живими, задоволеними людьми, а не жертвами обставин.
Психолог: Віта Малигіна

P.S. Такий серйозний діагноз, як депресія, може встановити лише фаховий лікар. Варто орієнтуватися на те, що при депресії кардинальні зміни відбуваються у декількох сферах одночасно (емоційний стан, рухова активність, харчування, сон, спілкування) і тривають якийсь час.

Немає коментарів:

Дописати коментар