вівторок, 15 серпня 2023 р.

Як піклуватись про себе по - справжньому

UA MENTAL HELP

SELF - CARE

Або як піклуватись про себе по - справжньому 

Як це, піклуватись про себе під час важких часів?👀

Піклування про себе — це різні терміни, які визначає для себе кожна особистість. Для когось це побути наодинці, а для когось це сходити з друзями на прогулянку. 

Проте, щоб впоратися з новими викликами нашої реальності та не втратити у ній відчуття, що ви живете, а не існуєте, варто дотримуватися базових принципів піклування про себе, як на фізичному рівні, так і на психічному. 

На фізичному це задоволення базових потреб, а саме: 

 ⁃ сон

 ⁃ їжа

 ⁃ відпочинок

 ⁃ фізичне навантаження. 

Всім нам відомі ці кити, на яких тримається наше здоров’я, тож які основні рекомендації щодо них існують?

Про що ми і поговоримо сьогодні з вами сьогодні.

Сон: засинати і прокидатися в один і той самий час, не дрімати в обід. 

Якщо за 30 хв сон не прийшов рекомендується зробити щось для розслаблення, за годину-дві до сну відкласти телефон, зробити невелику йогу (але так, аби до сну від неї відпочити)

Їжа🥦

основним джерелом енергії мають бути складні вуглеводи: каші, цільнозерновий хліб, макарони, картопля “в мундирах”, їх треба 100-150 г на день; 

найбільше вживаємо овочів, бобів, фруктів, грибів, водоростей (приблизно 300-500 грамів), звідти вітаміни, магній та клітковина; 

А ще обов’язково пити водичку (це знак випити склянку води прямо зараз)

Відпочинок: без телефону, без телевізора, без “прибрати в квартирі, бо є вільна хвилинка”, без тренажерного залу до знесилення.

Можна просто полежати, подивитися у вікно, пройтися містом, послухати музику, помедитувати, полежати у ванній, зайнятися хобі - тобто провести час без докладання зусиль та інформаційного перенасичення (як тікток). 

Дайте мозку та тілу розслабитися🚨

Фізична активність: тут можна обійтися і без абонементу в спортзал, вистачить щоденних прогулянок, розминки зранку та ввечері та вправ для розслаблення  протягом дня. 

Займайтесь тою фізичною активністю, яка робить вас енергійними та щасливішими, а не тільки змушує вас пітніти!

Щодо піклування про себе на психологічному рівні:

Не тримайте у собі: ми не залізні і часом буває важко впоратися з усіма переживаннями. Якщо ви відчуваєте, що стає важче і самим допомогти собі не виходить - шукайте допомоги. 

Не соромно поплакати, не соромно сказати рідним, що вам насправді важче, ніж здається, не соромно звернутися до психолога, навіть якщо “у мене нічого не сталося” чи “комусь значно гірше”. 

Визнання проблеми та пошук рішення ніколи не був і не стане проявом слабкості, а ми усі заслуговуємо бути почутими та отримати підтримку. 

Уникайте емоційного спустошення: обмежуйте час, проведений за читянням новин, стежте за офіційними джерелами та не довіряйте контенту з великим емоційний навантаженням (повна зневіра, злість на людей, звинувачення, розпалювання ненависті між різними категоріями населення тощо). 

— Якщо ви почуваєтеся виснаженими після спілкування з людиною - краще взаємодіяти з нею якомога менше.—

Почніть втілювати плани в життя: від маленьких планів — до великих.  Ніхто крім вас не проживе ваше життя, тому не варто відкладати на потім ваші плани, бажання та мрії. Так, в умовах війни складно купити автомобіль, але цілком реально почати вивчати французьку. 

Рекомендуємо ось що:

— випишіть ті речі, які хотіли реалізувати, але вже після війни, проаналізуйте, що можна втілити вже зараз і власне, робіть! —

🌝Усвідомлення, навіщо це все:  можна їсти свою корисну броколі за графіком, але який сенс, коли в це не вкладено жодної мети?🧐

!!Пам’ятайте і нагадуйте собі!!🚨

Все ви робити для себе, для свого гарного самопочуття та можливості отримувати задоволення від життя, адже одна з найвищих цінностей нашого життя - бути щасливими. 

Піклуйтеся про себе та підтримуйте себе, особливо зараз, коли любові та підтримки потребує кожен. А щоб давати це іншим, потрібно спершу дати це собі. 

Ми поруч❤️‍🩹

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар