середа, 30 серпня 2023 р.

Тест на життєстійкість для дорослих

 Тест на резильєнтність (здатність бути стійкими)

В умовах сьогодення ми спостерігаємо, що деякі учасники освітнього процесу справляються самостійно з дуже важкими обставинами, тоді коли інші здаються і втрачають надію. Так відбувається, бо стресостійкість/резилієнтність у кожної людини різна.
***Резильєнтність - ***це здатність людини впоратися зі складними життєвими подіями та відновлюватися після труднощів чи стресу. Це те, що дає психологічну силу втриматися проти викликів, які неминуче трапляються з нами. Резильєнтність наче парасолька, яка тримає нас більш-менш сухими від дощу, у той час як ми продовжуємо йти вулицею.
Нижче пропоную пройти швидкий тест на стійкість, який допомагає оцінити власний рівень здатності витримувати складні життєві обставини (розробник тесту доктор філософії Ел Сіберт (Al Siebert), засновник Центру стійкості в Портленді).
**Ключ до тесту:
**
менше 10 балівнизька стійкість – ти можеш відчувати сильний дискоморфт і тривогу під тиском або через невдачі. Якщо зустрічаєшся із критикою, можеш відчувати внутрішній біль. Коли справи йдуть не дуже добре, може виникати почуття безпорадності та безнадії. Корисним є мати коло підтримки людей, які розділяють твої життєві цілі, можуть бути опорою в складних обставинах. Необхідно розвивати навички життєстійкості самостійно через вправи самодопомоги, або ж звернутися до кваліфікованого спеціаліста.
10-30 балів: певна стійкість - у тебе є цінні навички стійкості, а також багато можливостей для їх вдосконалення. Але час від часу можеш відчувати себе слабким/ою, або відчувати втрату опори. У такі моменти нагадуй собі, що це тимчасовий стан, він мине, і продовжуй зміцнювати те, що вже у тебе напрацьоване.
30-35 балів: добре напрацьована стійкість – у тебе високий рівень самомотивації і волі. Ти вмієш добре відновлюватися після більшості викликів. Продовжуй дізнаватися більше про стійкість і свідомо розвивай свої навички стійкості. Так ти зможеш знайти більше радості в житті, навіть незважаючи на труднощі.
36 і вище: висока стійкість – ти чудово вмієш відновлюватися після життєвих невдач і можеш навіть процвітати під тиском. Ти можеш бути надихаючим прикладом і корисним/ною тим, хто тільки вчиться краще справлятись з труднощами.
Пам'ятайте, що результати тесту – це просто один із способів звіритися, у якому місці своєї стійкості ви є зараз.

Немає коментарів:

Дописати коментар