понеділок, 17 жовтня 2022 р.

Вмикаємо мозок 💡

 Вмикаємо мозок 💡


Авторка – Олена Реуцька


Ми всі чули, що бувають люди «творчі», а бувають «логіки» («мислителі»). Що це означає? А те, що в одних людей краще розвинута (https://greenpost.ua/news/vsesvitnij-den-mozku-za-shho-boryutsya-dvi-pivkuli-video-i35090) права півкуля мозку, що забезпечує образне мислення, а в інших – ліва півкуля, що відповідає за логічне мислення. Лише одна сторона мозку працювати не може, завжди задіяні дві півкулі, але одна з них у більшості людей функціонує активніше за другу. І це буває дуже помітно. 


❗️З народження дитина майже однаково (гармонійно) застосовує можливості, закладені в різних частинах мозку. Потім, з багатьох причин (як правило, у навчальних закладах), одна півкуля розвивається краще. Наприклад, у математичних класах мало розвивають творче мислення, хоча математика – найбільш творча наука. А в музичних класах рідко тренують логічне мислення. 


💪 Цей утиск можна легко прибрати, адже наші вміння тренуються практикою. 

Леонардо да Вінчі навчився керувати однаково обома руками (тобто він був і шульгою, і правшею одночасно). 

Мозок і тіло пов'язані таким чином: права півкуля контролює ліву половину тіла, а ліва – праву половину. Тренуючи ліву частину тіла, ми тренуємо творчу частину, а якщо тренуємо праву – розвиваємо логічну частину мозку.


✏️ Найпростіший спосіб розвинути якусь із півкуль головного мозку – завантажити її роботою, тобто найкраще робити те, на що орієнтована саме ця півкуля. Якщо ви хочете розвинути логіку, вирішуйте більше завдань (розгадування кросвордів теж підійде). А хочете розвинути уяву – беріться до малювання, танців, відвідайте театр або музей, художню галерею.


📍Є безвідмовний спосіб, що розвиває півкулі мозку, – наше тіло. І найкращий інструмент, який впливає на розвиток мозку – руки. Коли дитина свідомо діє двома руками, вона гармонійно розвиває обидві свої півкулі.

Для розвитку правої півкулі можна писати лівою рукою або стрибати на лівій нозі. Ті діти, які лінуються писати, можуть вчинити ще простіше: просто почати керувати мишкою комп’ютера лівою рукою. Усі ці дії чудово тренують мозок.


🎯 Найпростіша вправа з оптимізації двох півкуль, яку можна виконувати в будь-який час, для того, щоб зробити себе більш гармонійною особистістю: 

Підведіться, випряміть спину, підніміть ЛІВЕ коліно і доторкніться до нього ПРАВОЮ рукою. Опустіть ЛІВУ ногу, підніміть ПРАВЕ коліно і торкайтеся його ЛІВОЮ рукою. І так кілька разів у зручному для вас темпі. 

Поперемінно торкаючись руками до протилежних колін, ви одночасно залучаєте в роботу обидві півкулі і в такий спосіб тренуєте їх до більш гармонійної роботи.


👍 І ще прості вправи, але вони потребують чіткості виконання. Тому спочатку робимо повільно, а потім прискорюємо темп. 

📍Одночасно лівою рукою торкніться кінчика носа, а правою доторкніться до лівого вуха. Так само одночасно відведіть руки і хлопніть у долоні. Швидко поміняйте положення рук. Правою рукою торкаємося кінчика носа, лівою – правого вуха.

📍Беремо олівець у кожну руку й одночасно починаємо малювати обома руками літери, що мають дзеркально-симетричний вид. Особливу увагу звертаємо на те, що зображення мають бути дзеркальними.


💡 Розвивати правопівкульне та лівопівкульне мислення можна в будь-якому віці, як і тренувати свій розум. Згодом ви помітите, як і вам, і дитині простіше стало ухвалювати рішення та виконувати звичну роботу, спілкуватися з людьми та інше. 

Бонус: коли необхідно творчо підійти до вирішення будь-якого питання, запитати в інтуїції – помасажуйте своє ліве вухо, це допоможе активізувати праву половину мозку.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар