четвер, 27 жовтня 2022 р.

Когнітивні упередження, які ми допускаємо (частина І)

 Національний інститут доказової психотерапії


Когнітивні упередження, які ми допускаємо
Когнітивні викривлення — це систематичні помилки в людському мисленні, свого роду логічні пастки.
📌Ефект дежавю. Фактично, це збій в гіпокампі — Відділу мозку, який займається пошуком аналогій у пам’яті. Ефект дежавю полягає в тому, що в певній події мозок знаходить деталі, котрі бачив, наприклад, рік тому. Після цього він починає сприймати всю подію, як таку, що сталася в далекому минулому.
📌Ефект Даннінга-Крюгера. Це про спотворення уявлень щодо своїх здібностей. Він виражається в тому, що перші успіхи в новій справі стрімко підіймають самооцінку людини. Однак, чим більше її досвід, тим чистіше вона принижує власні здібності. Навіть попри загальне визнання її професіоналізму.
📌Ефект доктора Фокса. Полягає у схильності людей прислухатися до артистичних лекторів і приймати їхні слова на віру. Саме він пояснює популярність і переконливість псевдонаукових течій та сект.
📌Упередження виживання. Схильність робити висновки про явище лише на основі успішних випадків. Саме тому, люди довіряють народній медицині, ефективності гомеопатії тощо, орієнтуючись на успішний досвід інших (часто оманливий). Ця помилка змушує нас повторювати чиїсь "успішні" дії, у надії, що це приведе до успіху і нас. Разом з тим, ігноруючи тих, кому вони нашкодили.

Немає коментарів:

Дописати коментар