середу, 5 жовтня 2022 р.

Важка тема

 Інститут психології здоров'я Institute of Health Psychology

Боб Дейтс у книзі "На ранок після втрати" дає важливі кроки допомоги собі після отримання звістки. Нижче наведено фрагмент із книги.
"ПІСЛЯ СМЕРТІ КОХАНОЇ ЛЮДИНИ ПОДБАЙТЕ ПРО СЕБЕ
Коли ви зіткнулися з тяжкою втратою, потрібно обов'язково подбати про себе. Ось програма із семи пунктів, яку треба взяти на озброєння і слідувати їй неухильно, щоб допомогти собі перенести важкий час після втрати.
1️⃣Подумайте, який у вас стан здоров'я перед втратою. Якщо ви нещодавно хворіли або якщо у вас в історії хвороби, проблеми з серцем, високий тиск або інші серйозні захворювання, зверніться до лікаря саме зараз.
2️⃣Слідкуйте за харчуванням. Можливо, їжа зараз не становить для вас ніякого інтересу, але вам потрібні сили та енергія. Не слід довго залишатися без їжі, обмежуватися некалорійною їжею, зловживати кавою та алкоголем.
3️⃣Говоріть про померлого. Говоріть із кожним, хто згоден слухати. Згадуйте добрі старі часи та випадки з життя померлого. Не соромлячись, розповідайте, як настала смерть. Ви можете спіймати себе на тому, що кажете про це багато разів - це нормально, це добре.
4️⃣Знайдіть час усамітнитися. Побудьте перед похороном віч-на-віч із собою не менше години. Скажіть уголос: "... помер (або померла)". Не кажіть "пішов", скажіть "помер". Ви повинні почути, як це вимовляєте. Не бійтеся своїх емоцій, навіть істерика вам не зашкодить.
5️⃣Лягайте спати якомога ближче до того часу, до якого ви звикли. Навіть якщо вам не хочеться спати. Важливо дотримуватись звичайного режиму дня. Уникайте алкоголю.
6️⃣Дайте суспільству підтримати вас. Нехай це буде церква, мечеть, синагога, друзі на роботі, члени клубу чи інша група людей поза сім'єю. Багато хто не знає, що сказати, але це не має значення. Важлива їхня присутність. Говоріть це всім, хто прийде надати вам підтримку. Ви можете виявити, що не можемо молитися. Це також нормально. Спочатку можна навіть не згадати ім'я вашого священика, рабина або пастора. І знову ж таки не слід про це турбуватися. Віра все одно допоможе вам.
7️⃣Дозволяйте собі злі почуття. Якщо ви розлютитесь на весь світ в цілому, на Бога особливо, не заважайте собі відчувати ці почуття. Гірше не стане ні вам, ні світу, ні Богу! Пам'ятайте, навіть якщо ви знаєте відповідь, цілком природно запитувати: "Чому?".


Немає коментарів:

Дописати коментар