середу, 19 жовтня 2022 р.

МАЙНДФУЛНЕС-ПРАКТИКИ: ЧОМУ МЕДИТАЦІЇ МОЖУТЬ ЗРОБИТИ НАС СТІЙКІШИМИ ДО ПЕРЕЖИВАННЯ ДОСВІДУ ВІЙНИ

 😳МАЙНДФУЛНЕС-ПРАКТИКИ: ЧОМУ МЕДИТАЦІЇ МОЖУТЬ ЗРОБИТИ НАС СТІЙКІШИМИ ДО ПЕРЕЖИВАННЯ ДОСВІДУ ВІЙНИ 


Буденність — звичні ритуали та місця — є необхідною запорукою почуття безпеки, передбачуваності світу, його «зручності». Якщо в людини не просто відібрали звичні ритуали, прогулянки знайомими вулицями, походи в улюблений магазин чи кафе, а й узагалі зруйнували житло, про потребу в безпеці годі й говорити. 

❗️Не в усіх є сили, ресурси та підтримка, щоб почати життя заново.

Люди, які перебувають не вдома й читають про бомбардування рідних місць, відчувають біль і дуже високий рівень тривоги за близьких та друзів, які залишилися в рідному місті.

Майндфулнес — це, з одного боку, практика, а з іншого, стан особливого ставлення до думок і переживань.

Регулярно практикуючи майндфулнес-медитації, людина стає свідомою до своїх думок  і змінює своє ставлення до них.

 

☘️Щоби відчути майндфулнес як стан, зробіть таку вправу:

🧘🏻‍♀️Заплющте очі, уявіть себе на березі ріки. Річкою пливе листя. Ви спостерігаєте за цим листям. Невідворотно до вас приходять різні думки. 

🔔Ваше завдання — помічати, що це за думки, садити їх на листочки та спостерігати, як вода відносить їх. Зазвичай ми починаємо думати наші думки, сперечатися з ними чи, навпаки, намагатися їх не думати або проганяти. Але це призводить лише до румінації — пережовування думок по колу, а це підвищує стрес. 

🧘🏻‍♀️Намагайтеся «залишатися» на березі та просто відмічати: «Ось до мене прийшла думка…» Деякі думки однаково будуть вас захоплювати, це нормально. Водночас з тим, як ви це помічаєте, ви й робите практику. Просто позначте це для себе та поверніться на берег. Ви спостерігач, ви не маєте думати всі свої думки, ви обираєте, що вам робити.

🔔Це і є майндфулнес як стан, в якому можна бути весь час, — сприймати думки як події.

🧘🏻‍♀️Ви пливете в океані чи морі, у вас є напрямок, і навколо вас змінюється погода. Вона буває добра, а буває погана. Ваші думки й емоції — це погода, ви можете з нею не сперечатися та не звертати на неї уваги, продовжуючи свій шлях.

🔔Для того, щоб досягти цього стану, щоб він став звичним, необхідно практикувати майндфулнес хоча би 10-15 хвилин на день. Ви сидите та стежите за диханням, ваш тривожний мозок буде постійно підкидати якісь думки. 

🔔Ваше завдання — фіксувати це та повертатися до спостереження за диханням. 

📌Також можна робити «усвідомленими» щоденні справи, наприклад: під час чищення зубів, приймання душу або прогулянки ви звертаєте увагу саме на цю справу, а не на власні думки. І щоразу, коли думки «перетягують ковдру на себе», помічаєте це, зазначаєте для себе та повертаєтеся до відстороненого спостереження за ними.


🟪 Майндфулнес — це одне з джерел ресурсу. Знайдіть собі справу мінімум на 30 хвилин на день, під час якої ви відчуваєте спокійну радість. Це може бути прогулянка, читання книжки — будь-що, що приносить вам задоволення. 

❗️Якщо у вас з’являється почуття провини, що начебто ви не маєте права отримувати задоволення, згадайте правило, що супроводжує випадіння кисневих масок у літаку: якщо ви подорожуєте з дитиною, маску надівайте спочатку на себе, а потім — на дитину, бо якщо вам стане погано, ви нікому допомогти вже не зможете.


☘️Ще одна техніка стабілізації.

Назвіть 5 речей навколо вас, 5 звуків, які ви чуєте, і 5 відчуттів у тілі. У процесі цієї вправи ви так чи інакше перемикаєтеся на спостереження не за вашими думками, а за реальним світом.


☘️Тепінг, або «Метелик»

🔹Відмітьте ваш емоційний стан за десятибальною шкалою, де один — погано, а десять — дуже добре. Далі схрестіть руки на грудях і покладіть долоні на плечі. 

🔹Почергово якомога швидше плескайте руками по плечах протягом 45 секунд. Важливо плескати несильно та почергово.

🔹Після цього відмітьте емоційний стан ще раз. Якщо бал не змінився або став вищим, за декілька хвилин можна повторити цю вправу.


Володимир Абрамов, психолог, травматерапевт, кандидат психологічних наук.

Джерело: The Village.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар