четвер, 11 липня 2024 р.

Психотравма: коли минуле не відпускає

 Центр здоров'я та розвитку "Коло сім'ї" - Київська філія

Психотравма: коли минуле не відпускає
У час, коли наша країна переживає жахіття війни, питання психотравми набуває особливої актуальності. Кожен з нас, так чи інакше, стикається з подіями, які можуть залишити глибокий слід у нашій психіці.
Поняття "психотравма" не має однозначного визначення, і його тлумачення може різнитися залежно від джерела. Деякі визначають психотравму як подію, що загрожує життю або цілісності людини, спричиняючи інтенсивний страх, жах або безпорадність. Інші розглядають травму як емоційну реакцію на жахливу подію, переживання або будь-який досвід, який перевищує здатність людини до адаптації та спричиняє стійкі негативні зміни у психіці.
Незалежно від конкретного визначення, психологічна травма – це серйозний виклик для психічного здоров'я, який потребує уваги та підтримки.
Психотравма може бути одноразовою подією або серією подій, які сприймаються людиною як серйозно травматичні або загрозливі для себе чи її близьких. Люди по-різному сприймають пережитий досвід, і не всі однаково реагують на будь-яку подію; те, що одна людина переживає як травму, може не спричинити дистрес для іншої.
Травматичний досвід може підривати відчуття безпеки людини у всьому світі та створює відчуття, що катастрофа може статися будь-якої миті. Люди із травмою, як правило, відтворюють цей досвід у своїй свідомості знову і знову і постійно думають про те, що сталося. Цей досвід може призвести до змін у роботі мозку, які характеризуються підвищеною чутливістю до загроз.
Діти так само як і дорослі, схильні до травм. Шок, страх, гнів, сум, труднощі з концентрацією уваги та відчуття незахищеності є загальними ознаками первинної реакції на травму. У дітей можуть раптово з'явитися проблеми з поведінкою, з'явитися почуття причепливості. Однак з часом ці наслідки зазвичай зникають, і переважна більшість людей відновлюються після травми. Активні навички подолання та сильна соціальна підтримка є важливими для подолання симптомів і запобігання довготривалим наслідкам травми для психічного здоров'я.
Однак у деяких людей на цьому ґрунті виникають розлади, пов'язані зі стресом і травмою. Це відбувається через індивідуальні особливості нервової системи, попередній травматичний досвід, відсутність підтримки та інші фактори. Найпоширенішими розладами, що виникають внаслідок психотравми, є посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), гострий стресовий розлад, комплексний посттравматичний стресовий розлад, розлади адаптації, дисоціативні розлади та соматичні розлади. Ці розлади можуть суттєво погіршити якість життя людини, обмежуючи її функціонування та спричиняючи значний дистрес. Важливо пам'ятати, що існує ефективна психотерапія (ТФ-КПТ, EMDR), яка може допомогти людям одужати від психотравми та її наслідків.
Варто зауважити, що більшість людей оговтуються від почуття дистресу, яке зазвичай присутнє в травматичному досвіді. Симптоми зменшуються з часом — для одних це займе кілька днів, для інших — кілька тижнів, а для третіх — кілька місяців. Два найважливіші елементи, що сприяють одужанню, — це створення відчуття безпеки та отримання соціальної підтримки.
Позитивні психологічні наслідки травми також можливі, коли люди визнають свої труднощі та бачать себе як тих, хто вижив, а не як жертв невдалого досвіду. Це може включати підвищення стійкості, розвиток навичок ефективного подолання труднощів і почуття самоефективності. Деякі люди можуть пережити посттравматичний ріст, налагоджуючи міцніші стосунки, переосмислюючи свої стосунки з новим змістом і/або духовною метою, а також набуваючи глибшої вдячності за життя. Це може здатися суперечливим, але посттравматичне зростання може існувати поряд з ПТСР.
Хоча різні реакції на травматичні події є нормальними, іноді ці реакції можуть бути настільки інтенсивними або тривалими, що заважають повсякденному життю. У таких випадках важливо звернутися за професійною допомогою. Є багато речей, які можна зробити для полегшення симптомів та отримання підтримки, щоб впоратися з ними та рухатися далі. Ігнорування проблеми може призвести до посилення симптомів та розвитку серйозних психологічних розладів, які можуть становити загрозу для життя та благополуччя.
Кожен, хто відчуває симптоми травми, які впливають на повсякденне життя, повинен звернутися за допомогою до психіатра та психотерапевта. Психотравма підвищує ризик ПТСР, депресії, спроб самогубства, тривоги та зловживання психоактивними речовинами, тому вона є серйозною проблемою для психічного здоров'я.
Психотерапія є основним методом лікування травми. Існують види психотерапії, які зосереджені саме на травмі, наприклад, травмофокусована когнітивно-поведінкова терапія, яка є ефективною в лікуванні травми. Десенсибілізація та репроцесуалізація рухів очей (EMDR) – це метод, який передбачає невеликий, контрольований вплив на елементи, пов'язані з травматичним досвідом, щоб допомогти подолати травму.
Автор статті: адміністратор центру, психолог Ускова-Мельничук Лілія

Немає коментарів:

Дописати коментар