пʼятниця, 12 липня 2024 р.

Розвиток критичного мислення

 Florence Centre

🤓 5 порад щодо розвитку критичного мислення 🤓
Критичне мислення це навичка зіставляти та аналізувати факти, оцінювати їх правдивість, розглядати кожне питання з різних боків, робити обґрунтовані висновки та приймати зважені рішення. Уміння критично мислити не означає, що потрібно постійно негативно ставитися до всього довкола. Оцінюючи різні варіанти, ви точно прийдете до більш обдуманого рішення.
Тож як розвинути критичне мислення?
1. Визначити проблему. «Що саме мене турбує?», «Що мені потрібно?», «Якого результату я хочу досягти?»
2. Зібрати інформацію. При пошуку відповіді на попереднє запитання, не покладайтеся на чиюсь думку, особливо, якщо це лише думка однієї людини/ джерела. Проаналізуйте інформацію з різних джерел, визначте, що в них є спільне, а що відрізняється. Знайдіть результати дій або порад. При оцінці аргументів шукайте логічні помилки, недоліки в міркуваннях та упередження.
3. Знайти упередження. Визначте, чи є (і які саме) у вас упередження з даного питання. Наприклад, «всі поради від дівчини у виборі шліфмашинки хибні, бо вона на цьому не може розумітися», «це людина при владі, тож точно знає, про що говорить».
4. Погляд збоку. Спробуйте поглянути на ситуацію «іншими очима», ніби переглядаєте фільм. Відкиньте емоції та особисте ставлення, уявіть, що вам необхідно написати рецензію на цю ситуацію. Одним із корисних запитань до себе на цьому етапі може бути наступне: «Як би вчинила в цій ситуації людина збоку, чия думка для мене важлива?»
5. Перевірити нову інформацію. І знову на допомогу приходять запитання: «Чи повна ця інформація?», «Які докази наведено на підтримку аргументу?», «Яка точка зору не представлена?», «Якою є мотивація для подання інформації? (іншими словами: чи не маніпулюють мною?)».
6. Бонусна рекомендація. Сперечайтеся. Вміння сперечатись – одна з найпотрібніших звичок для розвитку критичного мислення. Не бійтеся ставити під сумніви твердження авторитетів (примітка: тільки якщо вони не мають належного експериментального підтвердження, визнаного науковою спільнотою). Не ведіться на «це відомо давно» чи «так робили завжди» - апеляція до давнини є однією з найпоширеніших логічних хиб.



Немає коментарів:

Дописати коментар