середу, 15 лютого 2023 р.

Домагання та сексуальне насильство: що можна зробити в небезпечній ситуації?

 Домагання та сексуальне насильство: що можна зробити в небезпечній ситуації?


У контексті повномасштабної війни з рф сексуальне насильство стало повноцінною зброєю проти цивільного населення України на окупованих територіях для деморалізації та залякування. 

Скільки історій про групові зґвалтування неповнолітніх Україна почула після звільнення Бучі, Ірпеня, Макарова, Чернігівщини, Харківщини? Ще більше таких історій поглинуло мовчання жінок, які стали жертвами наруги. 

❗️Попри це, в Україні залишається частина суспільства, що готова толерувати насильство. Нещодавній випадок у Києві, який зараз активно обговорюють в соцмережах, тому доказ.

💭 Слід запам‘ятати просту аксіому: чуже тіло – унікальне та недоторкане. Фізичні кордони – непорушні. Те, що лежить поза цією аксіомою, не є нормою, і про це потрібно говорити.

🟠 На жаль, це розуміють не всі, і тому ми знову змушені порушувати тему, якій не місце у сучасному суспільстві. А саме, які прийоми можуть допомогти уникнути спроби сексуального насильства. Психологи радять:

🚩 При очевидній спробі зґвалтування дійте нестандартно і несподівано для ґвалтівника. Головне – перебороти шок та не завмерти перед небезпекою. Кричіть не своїм голосом, вдайте, що несповна розуму, скажіть щось максимально несподіване для нападника. Його збентеженість може дати вам час для втечі.

🚩Подивіться прямо в очі. Зоровий контакт може збентежити нападника й дати зрозуміти, що ви запам'ятали, як він виглядає. Це може відлякати ґвалтівника.

🚩Скажіть, що маєте захворювання, яке передається статевим шляхом. Як мінімум, це може дати кілька секунд, щоб вирватися і втекти.

🚩Застосовуйте будь-які доступні методи, аби фізично унеможливити зґвалтування (тобто, аби в нападника зникла ерекція). Нудота, інші фізіологічні потреби, нав’язливий та хворобливий кашель – усе це може відвернути нападника.

🚩Перебуваючи в закладі або в когось вдома, контролюйте, що ви п'єте та їсте. Однак, якщо після випитого ви різко відчули запаморочення або погіршення стану, – негайно візьміть телефон і викликайте швидку. Після цього повідомте іншим присутнім, що зараз за цією адресою приїде карета швидкої допомоги. Це значно ускладнить потенційним нападникам подальші дії. Важливо: ви маєте знати точну адресу людей, до яких збираєтеся в гості.

На жаль, і це потрібно усвідомлювати, на окупованих територіях запобігти зґвалтуванню значно складніше. Адже там не діють жодні українські правоохоронні органи. Тому:

🚩 Намагайтеся не потрапляти на очі окупантам.

🚩 Забудьте про косметику, дезодорант, часте миття голови, нормальний одяг. І хоча це аж ніяк не гарантія, бо не в одязі проблема, – такі заходи дозволять принаймні зменшити ймовірність насильства. 

🚩 Якщо зґвалтування вже відбувається, головне ваше завдання в цій ситуації – вижити. Тверезо оцінюйте свої зусилля: якщо ви не можете уникнути зґвалтування та не впевнені у своїх фізичних силах щодо активного спротиву, то найкраще не пручатися та відокремити себе подумки від ситуації.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар