четвер, 2 лютого 2023 р.

Вправа на життєстійкість

 Вправа на життєстійкість 

Життєстійкість - це навичка, а будь-яку навичку можна тренувати. Пропонуємо спробувати потренувати навичку життєстійкості на простих повсякденних речах. 


✔️Візьміть лист паперу. Занотуйте 3-5 повсякденних дій, які вам тяжко та неприємно виконувати. 

✔️Для кожної з виписаних дій уявіть картинку кінцевого результату. Занотуйте також і її

✔️Проаналізуйте нотатки: чи дійсно ви розумієте, навіщо виконуєте ці дії? Чи уявляєте ви результат, коли виконуєте дію? Чи ви можете змінити щось у своєму уявленні, щоб результат приносив вам більше задоволення?

Тепер спробуйте кожного разу, коли вам необхідно розпочинати робити виписані неприємні дії, уявляти собі не складнощі процесу, а кінцевий результат.

🗯 Приклад: Діана дуже не любить мити посуд. Після їжі вона не миє тарілку, а залишає її на кухні. За декілька днів на кухні збирається велика кількість посуду. Діані неприємно заходити у приміщення, а думки про посуд, який варто помити, викликають у неї відразу та пригнічують настрій. Проблема полягає у тому, що при думці про посуд Діана уявляє неприємний для неї процес прибирання. Навіщо Діані мити посуд? 


Насправді Діана дуже любить порядок та чистоту. Їх приємно насолоджуватися теплим напоєм, запаливши свічку, та запрошувати подруг на чаювання за розмовами. Вона уявляє: ранок, вона заходить на чисту кухню, де з’явився затишок завдяки свічці та пледу, які вона залишила там напередодні. Діана відчиняє шафку, ставить чайник та заварює для себе ароматний чай. На стіл вона кладе цікаву книжку і проводить ранок у тиші, насолоджуючись смачним теплим напоєм, цікавою історією та ароматом гарної свічки. Увечері вона зможе запросити в гості подругу та обговорити з нею останні новини у домашньому затишку. З такою картинкою Діані стало набагато простіше мити посуд, тому що вона чітко тримає в голові картинку, навіщо це робити. 

Процес: стояти та мити 🧼посуд

Результат (навіщо)? щоб мати змогу кожного дня насолоджуватися атмосферою ☕️ранкового чаювання.

Франкл наполягав, що якщо людина знає «навіщо», то вона може витримати будь-яке «як». Справлятися з викликами війни дуже складно. Але якщо ми будемо тримати в голові, навіщо ми робимо це, ми зможемо подолати гори.

Практикуйте цю вправу кожного дня, з часом замінюючи повсякденні справи на більш довготривалі проблеми або задачі. З часом ви помітете, що негаразди стає переживати все легше.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар