четвер, 16 лютого 2023 р.

Як і коли говорити з дітьми та підлітками про сексуальну безпеку

 ❓ Як і коли говорити з дітьми та підлітками про сексуальну безпеку


П’ять правил, які пояснюють дитині, що таке власні кордони:


1.  Приватне – це приватне. Інтимні частини тіла – твоя власність.

2.  Завжди пам’ятай: твоє тіло належить тільки тобі. Йдеться про те, що дитина може відмовитися від дружнього поцілунку чи обіймів будь-якої людини, якщо вона цього не хоче. Треба вчити дитину говорити “ні”.

3. Треба пояснити дитині, що погано, якщо хтось розглядає її статеві органи. Навіть лікарі повинні робити це в присутності батьків.

4. Говори відкрито про секрети, які тебе засмучують. Дорослі повинні створювати дружню атмосферу, аби діти ділились з ними таємницями.

5. Розкажи все як є – хтось допоможе тобі.


📌  У 3-5 років психологи радять навчити дітей вживати коректні назви чоловічих та жіночих геніталій – “пеніс” і “вульва”.

📌 6-7-річній дитині, треба пояснити хто такі ексгібіціоністи (люди, які демонструють свої статеві органи – ред.) і як на них реагувати. Дитина в цьому віці йде до 1 класу, а значить можливість зустрітися з такою людиною зростає.

Зазвичай ексгібіціоністи намагаються домогтися бурхливої реакції: збентеження, страху, цікавості. Тому дитині треба пояснити, що варто ігнорувати ексгібіціоніста і швидше рухатись до людного місця.

Радьте бігти з криками “Пожежа!” в бік інших людей, якщо чоловік наближається або намагається заговорити. Молодшим школярам краще ходити удвох-утрьох. За словами сексолога, жертвами ексгібіціоністів найчастіше стають дівчата у віці до 12 років.

📌 У 7-9 років психологи радять говорити з дітьми про фроттерістів (люди, які відчувають задоволення, коли труться геніталіями об інших – ред.). Зазвичай це буває в людних місцях, найчастіше – у громадському транспорті.

Треба пояснити дитині, що вона має відійти від цієї людини. Можна також вийти на зупинці й почекати наступного транспорту або обернутися та голосно сказати: “Припиніть мене торкатися”. Часто інші пасажири заступаються за дітей.

📌 У 9-11 років з дітьми радять підняти тему про зґвалтування. У цьому віці варто повторити, чим згода відрізняється від незгоди. 

Можна подивитись мультфільм “Чай і згода” від Еммеліни Мей та анімаційної компанії Blue Seat Studios: https://www.youtube.com/watch?v=gw-O_LHSn8g

📌 На думку фахівця із сексуальної освіти в США Дебри Хаффнер, коли дитині 12-16 років, вчителям та батькам варто обговорити з нею такі питання:

✔️ побачення (де можуть відбуватись, що допустимо, а що ні);

✔️утримання від статевих контактів (пояснити, що стриманість – це не шкідливо і не небезпечно для здоров’я);

✔️контрацепція, презервативи (чому презервативи – найкращий спосіб контрацепції, а вікових обмежень для покупки кондомів немає);

✔️межі сексуальних відносин (як ставити сексуальні кордони; 

✔️чому зупинити секс можна в будь-який момент; 

✔️як згода на секс не означає згоду на все; 

✔️як реагувати на чуже “ні” і говорити своє);

✔️ВІЛ/СНІД (способи передачі, як себе захистити, чому важливо проходити тестування щороку);

✔️сексуальні домагання (що робити, якщо тебе примушують до чогось, домагаються, роблять непристойні пропозиції, торкаються без згоди);

✔️зґвалтування на побаченні (інструкція, що робити, якщо таке сталося);

✔️що робити, якщо дівчина думає, що вагітна.


За матеріалами “Нова українська школа” та Юлії Ярмоленко, секс-педагога і автора програми із сексуальної грамотності для дорослих і підлітків.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар