понеділок, 13 лютого 2023 р.

Туга за домом

 Всеукраїнський громадський Центр "Волонтер"

🏠 Дім - це місце, яке наповнює внутрішнім ресурсом, надає сил, надихає. Часто розлука з рідним домом може відчуватися як розлука з близькою людиною. Як для дорослої, так і дитячої психіки це є травмувальним та болючим досвідом. Сильні переживання, страх, тривога, відчуття, ніби ти не на своєму місці, характерні для багатьох людей, які полишили свої домівки і є нормальною реакцією на ненормальні події.
😔 Дорослі можуть знаходитись в стані стресу та виснаженості, що посилюються питаннями безпеки дітей, вирішенням побутових питань, пошуком роботи, забезпеченням комфортного життя. Дитина може не знати, як впоратись зі своїм станом, емоціями та думками, тому її відчуття смутку, печалі й туги за домом проявлятимуться досить гостро. Через це може з’явитися байдужість до того, що раніше приносило задоволення, дратівливість, замкнутість, плаксивість, проблеми зі сном та харчуванням, знизитися мотивації до навчання. Для дорослого це ознака того, що дитині потрібна увага та підтримка. Як правильно її надати і чим допомогти?
📌 Ділимося рекомендаціями, які допоможуть покращити психоемоційний стан дитини і знизити рівень її переживань та туги за домом.
Матеріал підготовлено у межах проєкту «ПОРУЧ» спільно з UNICEF Ukraine.
(або принаймні найбезпечніше місце)
(якщо ви, або дитина не почувається у безпеці з заплющеними очима, можна дивитися в одну точку, наче медитувати на неї)

Немає коментарів:

Дописати коментар