четвер, 16 лютого 2023 р.

Гнів

 Гнів 🔗🌱


Енергетично потужна емоція, яка несе деструктивні наслідки – гнів. Водночас це й конструктивна сила, яка дає енергію для активності. Гнів може стати ресурсом – він надає рішучості, сміливості діяти, чіткість і ясність бачення ситуації. 

Окрім надзвичайних ситуацій, наприклад, наслідків війни, насильства або ж інших ситуацій,  спалах гніву є свідченням того, що людина ❗️тривалий час вела дисфункційне, негармонійне життя. 

🌿 Простіше кажучи: якщо довго ігнорувати свої потреби та тиснути собі на горло - рано чи пізно природнє єство збунтується. Спалахи гніву можуть бути одним із симптомів, що так продовжуватися більше точно не може. 

Гнів (окрім війни) - це наслідок того, що людина не розуміла власних почуттів, уникала конфліктів, силоміць виконувала невластиві їй ролі, постійно стримувала в собі емоції без можливості конструктивно їх виражати.  

Також гнів може бути наслідком того, що нервова система та психіка - перенавантажені і настав час по-справжньому дати собі 🌱 відпочинок:  🟢 інформаційний детокс, 🟢 комплекс дій для емоційного відновлення, 🟢 фізичні навантаження, які дозволяють "відключити голову".

Саморегуляція гніву. Що робити? 

✔️ зробити аналіз ситуацій, що викликають гнів. Пам’ятайте, що сильні негативні почуття часто виникають у відповідь на речі, які не влаштовують

✔️ зрозуміти, які потреби не задовольняються

✔️ навчитися розпізнавати в собі симптоми гніву – частота пульсу, серцебиття, почервоніння, припливи крові до обличчя, судоми щелепи тощо

✔️розуміння того, що гнів – це знак того, що прийшов час щось змінити.   

🟢 Впоратися з гнівом – це не придушити його, а вивільнити та перечекати цей стан. Гнів - це наслідок. Загалом же варто впоратися з причинами виникнення сильного емоційного станів, а не з самим гнівом.  

Під час війни кожен українець так чи інакше залучений у процес боротьби проти ворога. Якщо ви залучені так, як можете, але спалахи гніву через війну переслідують вас все частіше - будь ласка, зверніться за допомогою до психолога.


UA MENTAL HELP  🌿

Немає коментарів:

Дописати коментар