пʼятницю, 10 лютого 2023 р.

Якщо тривожно

 Якщо тривожно


Цей допис створено в якості короткої шпаргалки на випадок, якщо прямо зараз ви відчуваєте тривожність через зовнішні події або обставини. Збережіть його і тримайте у доступності. 


🟢 Плечі назад та вниз: звільніть місце для дихання. Дихайте. Прямо зараз: поглибте дихання та сконцентруйтеся на ньому. Глибокий вдих. Довгий видих. Ви супер! 

🟢 Подумайте: що ви будете робити, коли небезпека мине? Уявляйте детально та з подробицями. Можна навіть занотувати ці плани або побажання.

🟢 Озирніться: що оточує вас? Перечисліть предмети. Які запахи навколо? Перелічіть і їх. 

🟢 Дія на смакові рецептори. Тримайте поряд щось їстівне та покладіть у рота. Відчувайте смак, текстуру, концентруйтеся на ньому.

Продовжуйте концентруватися на диханні.

🟢 Ритуали. Згадайте: що ви зазвичай робите протягом дня? Повторити буденні дії - це дуже гарна ідея. Чи ви їли сьогодні? Як давно вмивалися чи приймали душ? Можливо, вам хочеться пити? Можливо, на вас чекає серіал, який не додивилися, чи робота, яку можна виконати? Зробіть це. 

🟢 Поговоріть. Навіть коротка розмова з рандомною людиною здатна сильно “переключити” мозок, якщо він тривожиться. 

🧘 Коли тривога мине, попіклуйтеся про тіло: зігрійтеся, задовільніть всі базові потреби. Виконайте техніку із м'язової релаксації: сконцентруйтеся на відчуттях у вашому тілі та по черзі розслабте кожну його частину, від пальців ніг до щелепи та очей. 

❗️І пам’ятайте: є велика різниця між тривогою та страхом. Тривога - це хвилювання через щось, що може статися, а може й ні. Страх - це дуже чітке хвилювання щодо реальної небезпеки. 

Будь ласка, бережіть себе, незламні! 🇺🇦


UA MENTAL HELP  🌿

Немає коментарів:

Дописати коментар