четвер, 8 вересня 2022 р.

ЯК ПІДТРИМАТИ СТОСУНКИ СІМ'Ї В РОЗЛУЦІ

 НПА - Національна психологічна асоціація

ЯК ПІДТРИМАТИ СТОСУНКИ СІМ'Ї В РОЗЛУЦІ
Під час війни багато сімей знаходяться в розлуці, жінки були вимушені покинути рідні домівки, доставляючи дітей в безпечне місце, чоловіки залишились допомагати боротися з агресором, діти без татусів, дружини без чоловіків.
Цю розлуку не просто переживати як жінкам, так і чоловікам. Робоча група психологічної підтримки вагітних, молодих мам та жінок які страждають від домашнього насильства НПА підготувала декілька важливих принципів, спираючись на які, вдасться підтримувати близькі стосунки між батьками та дітьми, які опинились в розлуці.
Перший принцип - виходити на зв'язок кожного дня
Щоб зберегти тепло стосунків на відстані та відчувати підтримку у непрості періоди розлуки, спробуйте, за можливості, тримати зв’язок з чоловіком кожного дня. Краще відеозв’язок. В ідеалі варто мати конкретний “закріплений час” кожного дня та робити ще спонтанні зідзвони протягом іншого часу. Незалежно від того якого віку дитина - бачити знайоме обличчя, слухати рідний голос - корисно для ментального здоров'я. А для тата це можливість спостерігати за тим, як змінюється та росте дитина, приймати участь у її вихованні. Таким чином буде відчуття взаємної участі у житті родини навіть на відстані. Якщо у тата немає можливості бути постійно у доступі, він може записати невелику казку для молодшої дитини або свої роздуми із порадами по літературі та фільмам для старших, які вони зможуть прочитати чи переглянути самостійно. Коли з’явиться нагода зможете обговорити ці твори.
Другий принцип - пам'ятати про причини
В кризові моменти перебування далеко від чоловіка, жінкам варто пам’ятати і фокусуватись на основній причині свого від’їзду: перебування дітей у безпеці. Також розуміти, що і чоловіку спокійніше, розуміючи, дружина з дітьми знаходяться в безпечному місці і нічого їм не загрожує.
Третій принцип - бути продуктивними у спілкуванні
Намагайтесь обговорювати один з одним не лише якісь крупні події, а й маленькі історії з повсякденного життя, невеличні радості та цікавинки. У цьому допоможуть навідні питання, уточнення, звернення до почуттів та емоцій, а не лише до фактів. Також, корисним буде проводити дзвінки у час активності дитини, а не тоді коли вона зморена або голодна (зідзвонюватись перед вечірнім сном часта помилка), оскільки батько на тому кінці телефону має стимулювати дитину до виконання якихось звичних справ (це може бути обговорення та виконання уроків зі старшими дітьми або просто віддалена участь у грі з іграшками у молодших дітей чи, навіть, з брязкальцем у немовлят. Дитина має бути не просто пасивним спостерігачем або мовчазним учасником бесіди дорослих, а має налагоджувати контакт із батьком. Таким чином батько приймає безпосередню участь у вихованні, у спільно-розділеній діяльності, а мати може трішки відпочити (наскільки це можливо). Також із молодшими дітьми можна грати у хованки онлайн, зі старшими - у спільні онлайн ігри.
Четвертий принцип - спільне планування
Як би не було важко - мати і батько повинні планувати більшість подій разом. Звісно, інколи на заваді стає необхідність швидкого прийняття рішення, або, навіть різниця у часі, але намагайтесь все що можливо планувати заздалегідь. Наприклад, похід дитини на огляд лікаря, якісь поїздки, спільні зідзвони з іншими родичами. Тоді у всіх є відчуття знаходження у спільному сімейному просторі незалежно від кількості кілометрів що вас розділяють. Також важливо під час спільних бесід мріяти про майбутнє. Це створює горизонт подій та дарує відчуття ясності та впевненості.
П’ятий принцип - час для кожного
Варто також виокремлювати час на окреме спілкування для батька та дитини, та для батька й матері. Завдяки цьому ситуація виглядає більш буденою та звичною, оскільки у мирному житті всі члени родини взаємодіють між собою у різний спосіб та тривалість. Також по мірі можливості проводьте спільні (заплановані разом) зідзвони з іншими родичами та друзями сім'ї. Не забувайте й про слова підтримки один одного (жінки і чоловіка) при кожній розмові.
Шостий принцип - спільне виховання
Як ми вже зазначали, важливо всіма способами залишатись паритетними у вихованні дітей. Цьому допоможе - злагодженість позиції, яку батько й мати виробили спільно; відсутність гри у “поганого” та “гарного” копа, оскільки спілкування, підтримка або жура мають відбуватись у присутності обох батьків; передача подарунків від тата - батьки можуть обирати подарунки разом, а мама купляти та презентувати дитині під час зідзвону. Ви разом можете обрати якусь покупку або невеличний ремонт у дитячій кімнаті або квартирі загалом і тато зможе підготуватись до повернення сім’ї.
Яким би важким і виснажливим не був цей час, спробуйте знаходити час і один для одного. Матері, які самі опинились у новому середовищі далеко від дому із дітьми потребують уваги та підтримки. Чоловіки, які відправили своїх дружин у незнайоме місце, яким самотньо також потребують уваги та підтримки. А діти потребують їх завжди, але якщо поряд із ними будуть обоє батьків, які підтримують один одного, то їх дитинство буде щасливим незалежно від обставин.

Немає коментарів:

Дописати коментар