пʼятницю, 2 вересня 2022 р.

Що робити, якщо у дитини спостерігається жорстокість в поведінці ?

 Соціально-Психологічна служба школи

👩‍👩‍👧‍👦 ПОРАДИ БАТЬКАМ: ПАМ'ЯТКА ПРО ПОЧУТТЯ
Що робити, якщо у дитини спостерігається жорстокість в поведінці ?
📌 Під час війни діти переживають не менше різноманітних емоцій, ніж дорослі. Та потребують допомоги, щоб адаптуватися.
👦👧 Деякі діти молодшого віку в іграх бувають більш агресивними і жорстокими, ніж старші. Наприклад, вони б'ються, кусаються, штовхаються, серйозно ображають інших дітей і дорослих.
📍 Іноді жорстокість починається з проявів занепокоєння, збудження, які поступово наростають. Дитина поводиться все нахабніше, перестає слухатися і реагувати на заклики «заспокоїтися». Буває, що в грі вона знову і знову повторює пережите, таким чином намагаючись зменшити біль або змінити смертельний результат минулого.
❗️Жорстокість в цьому випадку не пов'язана з відсутністю моралі або співчуття до ближніх. Не оцінюйте поведінку дитини так само, як в дорослого.
📌 До того ж, важливо пам'ятати, що багато дітей пережили таку травму, яка сильно перевершує їх здатність зрозуміти і впоратися з пережитим. Не маючи кращого способу подолати неприємні спогади і почуття безпорадності, дитина намагається опанувати свої почуття, як би «програючи» їх, перетворюючи страх і занепокоєння в жорстокість. Так вона відчуває себе на мить впевненіше і сміливіше.
❓Що робити дорослим?
Заохочуйте грати, займатися спортом і допомагайте знайти вихід почуттям. Намагайтеся встановити довірчі відносини. Для цього не сваріть, але і не потурайте жорстокості. Не бійтеся говорити в таких випадках і про свої почуття: «Мене засмучує, коли ти мене ображаєш». Намагайтеся дотримуватися однієї рівної лінії в своїй поведінці.
🔺 Важливо також допомогти дитині висловити те, що вона відчуває. Наприклад: «Я бачу, що ти розсердився. Це нормально після того, що ми пережили. Деякий час ти можеш відчувати себе погано, згадуючи про минуле».
☝️ Будьте обережні зі своїми словами. Іноді дуже хочеться сказати: «бандит», «тугодум» або що-небудь в такому дусі. Але, сказані близькою людиною, різкі слова, оцінки можуть стати справжнім клеймом або ярликом. Це тільки посилить травму і буде затримувати процес «одужання». Допоможе стримуватися і постійне усвідомлення того, що дитиною рухає не жорстокість або «тупість», а ті травматичні події, втрати і нещастя, які вона пережила. Також не варто нехтувати консультацією у психолога, щоб впоратися з багатьма проблемами, що виникли з деструктивною поведінкою.

Немає коментарів:

Дописати коментар