понеділок, 12 вересня 2022 р.

Як пережити втрату дому?

 Кожна людина переживає втрату дому по-своєму, тому що її емоції та почуття залежатимуть від різних факторів. 

Наявність ресурсів у людини – матеріальних (гроші, робота, житло, їжа), соціальних (друзі, сім’я, колеги, знайомі, волонтери) – дуже впливає на те, як вона почуватиметься та що саме робитиме. 


🏡 Як пережити втрату дому? 

Цей процес складається з двох паралельних компонентів: переживання емоцій від втрати дому та адаптація до змін, нової реальності.

Потрібно балансувати між цими двома компонентами, як на хвилях. Якщо щось одне переважатиме, то людину накриє великою хвилею. Не можна блокувати переживання емоцій і не можна відкладати адаптацію до змін в житті.

Потрібно визнати реальність, а не заперечувати. Також не уникати розв’язання завдань, пов’язаних із втратою (до прикладу, забрати речі, які залишилися). Не втікати від думок та розмов про втрату житла. Не блокувати емоції, які виникають.


🤷‍♂️ Як впоратися з емоціями? 

Виділити певний час та місце на переживання емоцій. До прикладу, годину на день у ванній друзів. Потрібно поплакати в безпечному місці стільки часу, скільки ви собі на це виділи. 


🙍‍♀️ Як прожити злість?

Злість – важлива реакція на події, яку не потрібно блокувати. 

Можете запитати у себе:

– Що я роблю зі злістю?

– Чи вона спрямована на винуватців чи проти мене?

– Що я можу зробити?

Потрібно зупинитися, подумати, діяти. Можна піти в спортзал, побігати, піти на мітинг, в тир, кричати на мітингу чи в лісі, написати гнівний лист в щоденнику, нотатках чи на папері. Це екологічне виплескування емоцій, яке не шкодить іншим.


🌻Як допомогти собі адаптуватися?

Відновити свою рутину (пити каву, готувати їсти, проводити час з близькими, дотримуватися режиму сну тощо). Коли з’явиться більше сил, можете збільшувати завдання та починати шукати краще житло, роботу. 

💔 Втрати – частина нашого життя, але це не означає, що ми не маємо відчувати через них смуток. Важливо дозволити собі відчувати все й повільно знайти та облаштувати нове місце проживання так, щоб було комфортно, наскільки це можливо у ваших умовах.


Джерело: kunsht.com.ua/yak-vporatisya-z-vtratoyu-domu-poradi-psixoterapevta/

Немає коментарів:

Дописати коментар