вівторок, 24 жовтня 2023 р.

Свята після втрати. Коли все «не так».

 Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою

Свята після втрати. Коли все «не так».
Свята – це особливо важкі дні для всіх, хто переживає втрату близької людини та знаходиться у стані горя.
Навколо всі готуються, очікують, святкують та радіють знакам уваги та любові від найрідніших. Але для тих, хто втратив кохану людину, це лише зайве нагадування про того, кого вже немає поруч, і про те, що так, як було раніше, вже не буде.
В кожній родині є свої звичні ритуали та традиції святкування. Але свято після втрати – це саме той випадок, коли ми наочно бачимо, як руйнуються сімейні традиції. І це на додачу до того, що із втратою одного з членів родини було порушено сімейну систему, що існувала раніше.
Тут, як би не було гірко і боляче, треба усвідомити, що жити так, як ви жили раніше, в ситуації, коли ваше життя змінилося докорінно, вже не вийде. І відзначати свята як раніше – також. Ви вже не можете отримувати усі ті емоції, які відчували раніше, коли ваша родина була зовсім в іншому складі, коли на свята ви дарували рідній людині увагу та любов та отримували те саме у відповідь.
Тож, якщо ви звикли отримувати особливі знаки уваги від коханого чоловіка, марно намагатися отримати ту ж саму увагу від друзів, дітей та оточуючих. Вони навряд чи зможуть дати вам те, на що ви очікуєте. Тільки ви зможете компенсувати собі нестачу любові та уваги.
Якщо ж ви самі звикли вітати та дарувати, зробіть на свято приємне комусь іншому. І це не про те, що ви зраджуєте пам’ять коханої людини, адже раніше в цей день вітали саме її. Це про те, що ви маєте велике серце, і його вистачить на всіх.
Не замикайтеся у собі, не фокусуйтеся на тому, чого ви не отримали. Вчіться дарувати собі любов та увагу самостійно. І вчіться дарувати увагу іншим.
Це стане основою для певних змін у сімейних традиціях та великим кроком до того, щоб подолати самотність, яка є природною в процесі переживання горя втрати.
Звісно, сімейні традиції не змінюються так швидко. Має пройти процес переживання горя та втрати. Тільки після того, як ви відреагуєте усі важкі емоції горя, ви зможете створювати нові традиції та ритуали святкування.
А зараз, у стані горя, потурбуйтесь про себе. Ставтесь до себе у святкові дні особливо дбайливо та поблажливо.
З часом ви зможете проживати свята по-іншому, ніж це було до втрати. І свята обов'язково знову стануть святами, а не важким випробуванням.
Немає опису світлини.
Усі 

Немає коментарів:

Дописати коментар