пʼятниця, 20 жовтня 2023 р.

Чи можна допомогти тому, хто відштовхує допомогу?

 Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою

Чи можна допомогти тому, хто відштовхує допомогу?
Ми не завжди розуміємо, як можна допомогти людині, що просто зараз переживає важку втрату. Як бути поруч, як розрадити, як і про що говорити. Та й скорботні часто не готові приймати допомогу оточуючих, які щиро їм співчувають та намагаються підтримати в цей важкий період.
Тож, чому іноді наші добрі наміри та бажання допомогти скорботному залишаються лише намірами?
Передусім, ми завжди намагаємось підтримати, допомогти та щось запропонувати, виходячи з власного світогляду, власного ресурсу та рівня активності. Але скорботний зараз не має такого ресурсу. Його виснажують важкі емоції горя, тож в нього просто фізично немає сил, щоб рухатись, щось робити або щось змінювати у власному житті.
До того ж, близько 70 % людей, що переживають втрату близьких, стикається з емоційною або соціальною самотністю. Людина може вважати, що її ніхто не чує, не розуміє, всередині лише порожнеча, або й насправді не мати оточення, на яке можна спертися. Але це все – про самотність.
Тож, як допомагати та підтримувати людину у скорботі, яка не має ресурсу та почуває себе самотньою?
Заповнюйте її порожнечу присутністю.
Будьте поруч. Ваша присутність поруч з людиною, що переживає втрату, має бути ненав’язливою, максимально коректною та не порушувати її особистий простір.
Запитуйте її про те, що їй потрібно.
Враховуйте побажання та уподобання скорботного, пропонуйте лише таку соціальну активність, яка може його зацікавити та бути йому під силу.
Пропонуйте спільну активність.
Це може бути майстер-клас з живопису, кінопоказ, цікава лекція або екскурсія. Обирайте такі варіанти, де ви зможете бути поруч, в одному просторі, не порушуючи при цьому особистих кордонів людини, яка горює.
Будьте обережні зі словами.
Краще помовчати разом з людиною у скорботі, аніж говорити їй щось, на кшталт «Ну годі вже. Так не можна. Потрібно щось робити». Навіть, якщо ви бажаєте скорботному лише найкращого, від подібних розмов користі не буде.
І пам'ятайте, підтримка та допомога має бути не такою, якою ви її бачите, а саме тою, якої потребує людина, що переживає втрату.

Немає коментарів:

Дописати коментар