четвер, 5 жовтня 2023 р.

Як допомогти собі у проживанні горя

 Національний центр надання психологічної допомоги людям в горі

Як допомогти собі у проживанні горя.
▪️ Відпочивайте як тілом так і розумом. Мінімізуйте навантаження на роботі і в побуті, делегуйте деякі обов'язки і запитуйте про допомогу. Зменште споживання важкої літератури та новин. Забезпечте собі достатній сон. Якщо у вас виникає безсоння, спробуйте ароматерапію та техніки релаксації, а також без рецепта використовуйте легкі заспокійливі. Якщо це не допомагає, зверніться до фахівця, такого як невролог або психіатр, щоб отримати консультацію та можливо підібрати лікування.
▪️Забезпечте собі максимальний комфорт. Організуйте робоче місце та зони для відпочинку так, щоб вони були максимально зручні і сприяли розслабленню тіла. Розгляньте можливість пройти масажний курс, відвідати басейн або спа-центр. Додатково, намагайтеся проводити більше часу на свіжому повітрі, найкраще на природі.
▪️Створіть максимальний психологічний комфорт. Захистіть себе від великого потоку інформації, тривожних новин, спілкування з неприємними людьми, а також тими, хто закликає вас «триматися», «не плакати» тощо. Якщо хоч щось приносить вам зараз радість та задоволення, обов'язково займайтеся цим.
▪️Звертайтеся за підтримкою до тих, кому довіряєте. Вам необхідно виговоритись, виплеснути свої почуття. Не ізолюйте себе. Все що потрібно, щоб вас вислухали, побули поруч, обійняли, щоб у вам була можливість поділитися своїми почуттями. Але не говорити, що «все буде добре», «тобі треба розвіятися» тощо. Якщо поруч немає тих, хто може так підтримати, можна телефонувати у служби підтримки або доєднатися до груп підтримки.
▪️Проживайте напади горя свідомо. Як правило, при горюванні почуття находять хвилями – за періодом відносного спокою йдуть періоди сильних емоцій. Коли приходять почуття, дозволяйте собі їх відчувати та висловлювати. Забезпечивши собі усамітнення, можна вголос говорити про те, що ви відчуваєте, лаятися чи плакати, бити подушку чи скручувати рушник. Можна говорити з тією людиною, за якою ви журитеся (не важливо, розставання це чи смерть). Розкажіть їй, як вам погано без неї, або як ви на неї злитесь, або що ви почуваєтеся винним, а також все те, що хочете сказати їй зараз. Можна писати від руки, якщо немає можливості висловлювати почуття вголос.
▪️Дозвольте собі показувати свою вразливість. Якщо почуття наздоганяють вас у невідповідній обстановці, зробіть все можливе, щоб висловити їх хоч якось - йдіть поплакати в туалет або плачте прямо там, де знаходитесь - ви маєте на це право.
▪️Отримайте доступ до заблокованих почуттів. Якщо замість сильних почуттів ви відчуваєте апатію і вам здається, що ви не відчуваєте нічого, швидше за все це означає, що почуття є, але ви їх просто не усвідомлюєте. Так психіка захищається від тяжких переживань. На перших етапах горювання це нормально, але якщо почуття не приходять і пізніше, слід допомогти собі отримати до них доступ, тому що заблоковані почуття можуть надалі вилитися в соматичні симптоми та розлади психіки. Для цього можна використати різні тілесні практики. Наприклад, біоенергетичні вправи Лоуена чи голосові практики. Можливо Вам допоможе просто глибоке дихання. Відведіть собі час протягом дня для проживання горя, коли ви усвідомлено з'єднуватиметеся зі своїми почуттями.
▪️Займайтеся творчістю. Творчість сприяє проживання почуттів та повноцінної інтеграції трагічної події. Виберіть те, що вам до вподоби – малювання, вірші, виготовлення чогось своїми руками та ін. Не намагайтеся зробити добре. У вашому випадку мета – не викликати захоплення оточуючих, а найповніше висловити себе та свої емоції.
Пам’ятайте, це не назавжди.

Немає коментарів:

Дописати коментар