четвер, 26 жовтня 2023 р.

З турботою про себе

 Центр здоров'я та розвитку "Коло сім'ї"

Наш мозок і душа як дерево - найкраще ростуть і дають плоди у доброму середовищі і у добрій турботі.
🌿🌿🌿🌿🌿
З дитинства ми вчимося турбуватися про тіло, про здоровий спосіб життя, але, на жаль, так мало ще знаємо про те, як берегти психічне здоров'я.
Мозок - дуже важливий орган. А у часи випробувань на нього лягає збільшене навантаження. І так, як водій турбується про добрий стан автомобіля та його пальне, так дуже важливо турбуватися про мозок та поповнювати його ресурси.
👇Що ми можемо зробити, аби потурбуватися про мозок, а відтак і психічне здоров'я?
🌜 Мозок потребує достатнього та якісного сну. Це базовий щоденний “клінінг” для нервової системи. Сон відновлює ресурси мозку, реорганізовує пам’ять, є вкрай важливим для здоров'я тіла. Потреба у сні в різних людей та в різний період життя різна (в середньому - 7-8 годин).
🍽 Мозок потребує здорового харчування. Пам'ятаймо про корисну їжу та уникнення шкідливої. І не лише про те, що ми їмо, а й - коли та як, адже надмір шкідливий. Споживаймо їжу з уважністю, насолодою та вдячністю, і якщо є можливість - у доброму товаристві! І звісно не забуваймо про достатнє споживання рідини - для мозку це важливо!
🏋‍♂ Регулярна фізична активність! Дослідження вказують на те, що фізична активність має позитивний вплив не вироблення у мозку речовин, що передають сигнал між нейронами, а відтак сприяє навчанню, емоційній регуляції та психологічній стійкості. Фізична активність - чудовий спосіб зняти стрес, відновити сили, підняти настрій. Навіть має ефект у лікуванні депресії та інших розладів. Спорт, танці, прогулянки, фізична праця тощо - знайдіть своє!
💜 Пожива для розуму і “серця” - ресурсні активності. Як тіло потребує балансу певних речовин у їжі, так треба пильнувати у щоденному ментальному раціоні присутність і належне співвідношення ресурсних активностей.
Знайдіть
✨ час для навчання, пізнання нового, осмислення, бо наш мозок спраглий вчитися!
✨ час для стосунків із близькими людьми та зв'язку з цінностями - музика, поезія, художні фільми, духовні практики та ін.
✨ час для радості та святкування - позитивні емоції дуже важливі!
✨ час для тиші та усамітнення, час із природою.
✨ і теж трішки можливості просто “побити байдики” - бо для мозку це чудовий спосіб “випустити пару”.
🧠 Розвиток різних психологічних навиків. Психіка, як і м'язи, потребує тренування та розвитку. Регулярна практика поступово дає ефект і врешті наша особистість та психологічні здібності розвиваються. І не раз нам послужать, особливо у часи випробувань. Це і
〰 майндфунес-медитації,
〰 техніки плекання вдячності,
〰 навички регуляції емоцій та
〰 копінгу зі стресом,
〰 комунікації,
〰 творчість тощо.
☝️ Пам'ятаймо: психічне здоров'я - серцевина нашого загального стану здоров'я!

Немає коментарів:

Дописати коментар