четвер, 8 червня 2023 р.

Допомога дітям

 Світлана Ройз 

🙂 Ідею Worry doll - гватемальської ляльки - втішальниці, чи "ляльки, що забирає тривоги", я зараз часто використовую в терапії з дітьми різного віку. Подивіться, скільки різних сенсів. ☀️ Саме створення ляльки - обгортання гілочки нитками: це і метафора відбудови захисту та безпеки (захисного шару), і повернення відчуття тілесності (ми нитками "створюємо нове неушкоджене цілісне тіло)
- і циклічна, ритмічна дія, що дає відчуття заспокоєння (ми весь час ритмічно огортаємо лялечку по колу),
- і можливість відчути близькість (якщо ми робимо один для одного).
- коли створюємо ляльку - можна на кожен оберт нитками проговорювати "чарівне слово" (любов, спокій, безпека...)..
☀️ Її можна давати дітям з собою в кишеню, коли вони в садочку чи школі. Можна класти під подушку (як в оригінальній гватемальській ідеї), можна використовувати, як посередника, щоб розпочати розмову з дитиною, чи стимулювати її до розповіді.
Нитки - це метафора зв'язку, контакту (ми з'єднані, пов'язані любов'ю і силою) а, коли ми обмотуємо гілочку, можемо казати дитині - "чарівні слова" ("ляльку нитками огортаю, свою дитину захищаю". І "огорнути" своїми обіймами).
☀️ Під час хвилювання дитина може торкатись лялечки в кишені. (Наче тримати маму/тата за руку)
Коли дитина боїться, ляльці можна розповідати про свій страх чи тривогу, можна пошепки довірити свій страх (коли дитина формулюватиме, вже буде відчувати більше спокою).
А після травматичного досвіду - нам потрібно, щоб дитина переказала докладно подію - і лялька відчуваттметься безпечніше, ніж доросла людина. Саме їй легше довірити інформацію.
А ще дитина може зробити таку ляльку для батька чи мами, що зараз на фронті.
Дитині можна розповісти легенду: "Принцеса майя Іксмукан отримала дар від бога Сонця - можливість звільняти людину від будь-якого хвилювання. І вклала цей дар у маленькі лялечки". У Гватемалі батьки дарують дітям таких людинок, щоб малюки перед сном їм розповідали свої тривоги, страхи, потім, лялечка кладеться під подушку і, поки дитина спить, охороняє її та звільняє від смутку та тривоги.
На фото - те, що ми робили колись з донькою (ще під час карантину по ковід) з гілочок та прищіпок. І оригінальні гватемальські ляльки.
Обіймаю, Родино ❤ як хочу Перемоги!

Немає коментарів:

Дописати коментар