пʼятницю, 23 червня 2023 р.

Розмова з дитиною про смерть тварини

 UAnimals

Ми запитали поради у Вікторії Віткалової, аналітично-орієнтованої психологині та арт-терапевтки. Вона каже, що не варто уникати розмов про смерть тварини, навпаки — у розмові потрібно допомогти дитині пережити її емоції. Ось кілька порад:
✅ Підготуйтеся до розмови з дитиною.
Заспокойтесь та налаштуйтеся. Подумайте, що саме ви будете казати та як поводитись.
✅ Пам'ятайте, що будь-які емоції дитини, – це природні реакції на обставини.
Емоції не роблять дитину «поганою чи гарною», уникайте оцінок, будьте поруч, це повертає дитині почуття безпеки, яке необхідне в кризових ситуаціях.
Важка розмова може викликати вир негативних емоцій. Малеча може перелякатися чи заплакати. Будьте готові та підтримуйте: «Я розумію, що тобі зараз важко. Я поруч». Це дасть дитині почуття опори – їй необхідно покладатися на вас.
✅ Супроводжуйте дитину в її переживаннях
Через сльози та гнів психіка звільняється від стресу. Скажіть дитині: «Мені також важко. Але я знаю, як із цим впоратись, і допоможу тобі. Ти можеш поплакати скільки тобі потрібно – я буду з тобою».
✅ Зрозумійте, що немає універсальних слів, які треба говорити.
Уявіть, що би вам самим хотілося почути на місці дитини, і скажіть їй це. Замість «не плач» та «заспокойся» скажіть, наприклад, що ви будете поруч.
✅ Підбирайте слова, залежно від віку дитини
Діти до трьох років не знають, що таке смерть, а у 5-6 років вони можуть емоційно реагувати або не реагувати, орієнтуючись на дорослого. У 7 років дитина вже починає замислюватися над тим, що таке життя та смерть.
✅ Кажіть дитині правду
Не треба говорити, що тварина «заснула» чи «полетіла на хмаринки». Це означатиме, що тварина має прокинутись чи повернутися до вас. Скажіть, що «ми більше його/її не побачимо. Ми будемо сумувати за нею. Так сталося і нам теж дуже болить».
✅ Не залишайте дитину на самоті
Цей досвід буде вирішальним в її подальшому сприйнятті таких ситуацій. Будьте поруч. Пам’ятайте, що дитина дивиться на реакцію дорослого і вчиться реагувати на виклики життя. Це досвід, який їй знадобиться у дорослому житті.
✅ Не робіть тему забороненою
Разом із дитиною малюйте квіти для померлої тварини та згадуйте про її минуле життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар