пʼятницю, 9 червня 2023 р.

Вчимо дитину вирішувати конфлікти

 Дитячий психолог

Вчимо дитину вирішувати конфлікти
Прості, але дієві кроки для правильної поведінки в конфліктних ситуаціях. Можна змінити трохи питання, адаптувати їх до віку дитини, але загальний напрямок залишається однаковим для всіх вікових груп.
🧷 Розповідайте дитині про те, що завжди можна вирішити конфлікт мирним шляхом: «Я впевнена, що якщо ми подумаємо, то знайдемо спосіб, щоб всі отримали те, чого хочуть".
🧷 Допоможіть дитині розібратися з тим, що вона відчуває, визначте разом її емоції: «Ти виглядаєш незадоволеним. Я думаю, ти незадоволений, і при цьому ще тобі сумно і прикро, що ти не можеш приєднатися до гри ».
🧷 Ставте навідні запитання та визначте, чого дійсно дитина хоче: «Ти говориш, що твоєму другові краще піти. А мені здається, ти сердишся, що він взяв твою машинку ».
🧷 Поясніть дитині, який у іншої людини може бути погляд на те, що відбувається, і навчіть ставити себе на місце іншого. Запитайте: «Як ти думаєш, що відчуває інша людина, опинившись в такій ситуації?». Запропонуйте їй поцікавитися в іншого учасника конфлікту про його почуттях і як він бажає, щоб розвивалися події.
🧷 Разом проговоріть можливі рішення. Нехай запропонує свої варіанти.
Дайте дитині можливість вибрати кращий з тих, що ви визначили як можливі «мирні» рішення конфлікту, нехай зробить кроки для його реалізації. Побудьте поруч, поки дитина буде імплементувати обраний варіант, щоб у разі потреби прийти на допомогу.
🧷 Читайте книги, казки і якщо в них є конфлікт - обговорюйте як він вирішився і як можна було по-іншому зробити. Наприклад, казка К.Д. Ушинського «Два козлика». Проговоріть, що компроміс у деяких випадках - теж гарне рішення конфлікту.

Немає коментарів:

Дописати коментар