понеділок, 13 червня 2022 р.

Стрес: як можна допомогти собі

 Інститут психології здоров'я Institute of Health Psychology

Кожен з нас переживає стрес по-різному, але є реакції, які найчастіше зустрічаються: інтенсивне фізіологічне та емоційне збудження, або загальмованість рухів, мислення та мови.
Іноді людина може навіть не помічати своїх реакцій на такі події, тому що всі мають різну чутливість. Для цього важливо знати як можна допомогти собі або близькій людині в такій ситуації.
🌳Озирнутися довкола і зрозуміти, що вже все закінчилося. Звернути увагу на предмети або рослини навколо, наприклад, на листя дерев, на квіти та траву поряд, помітити людей. Далі поглядом знайти 5 предметів, наприклад, червоного кольору.
🔸Помацати руками предмети, напружувати по черзі м'язи тіла. Це повертає нам тілесні відчуття.
🔸Відповісти на запитання: де я? хто поряд зі мною? чи хочу я пити? Бажано забезпечити себе водою, солодким чаєм, і багато пити. Після цього поїсти, якщо буде бажання.
🔸Укутатись у щось тепле, якщо з'явився озноб.
🔸Прийняти теплий душ і надіти свіжий одяг, якщо є можливість.
🔸Поговорити з кимось. Необхідно, щоб це була людина, яка приймає і підтримує (рідні, друзі або психолог).
🌿Це маленькі прості кроки, які допомагають нам повернути собі контроль, забезпечити фізіологічно потреби та відновитись після пережитої події. Важливо в цей період не вимагати від себе або близьких швидких результатів, адже відновлення займає певний період. Важливо дотримуватись цих етапів та орієнтуватися на свої відчуття.
Бережіть себе!

Немає коментарів:

Дописати коментар