пʼятницю, 3 червня 2022 р.

Про наші емоції, їх вплив на поведінку, про спосіб конструктивного відреаговування емоцій

 Олувко

Сьогодні трошки про наші емоції, їх вплив на поведінку та про спосіб конструктивного відреаговування емоцій.
☀️ Емоції – це такі наші стани, які впливають на мислення та поведінку. Це часом та неймовірна сила, яка перетворює ледь жевріючу іскру на потужне джерело світла. Наприклад, інтерес стимулює до росту та розвитку, радість додає сили і віри, роздратування демонструє нам, що ситуація не є для нас прийнятною і потребує змін. Побутує думка, що гнів, агресія - це погані емоції. Насправді, нема немає емоцій поганих чи хороших ❕
☀️ Щоб зрозуміти як це працює, спробуємо використати метафору вулкана 🌋. Так, вулкан – «геологічне утворення, яке виникає над каналами та тріщинами у земній корі, над якими на поверхню викидаються лава, попіл, гарячі гази, водяна пара й уламки гірських порід» (Вікіпедія, 2022). Отже, сам вулкан не є поганим чи хорошим (як і емоції), він просто існує. І існує в різних формах: є згаслі (не діючі), тихі (в таких вулканах лава просто піднімається по кратеру, а потім тихо переливається через край), а є такі, що вивергаються з гучним вибухом, несучи великі руйнування. Основна причина таких гучних вибухів – тиск газів у магмі 💥.
☀️ Так само і людина - коли переповнена емоціями, коли напруги є забагато, ми реагуємо, вивільняємо той надмір емоцій. Часто, ця реакція є сюрпризом для нас самих, бо ми типово так не поводимося. Проте, в момент відреагування вивільнення накипілого приносить нам полегшення, ми наче викидаємо всю ту гарячу магму, що випікала нас зсередини і не давала нам нормально жити. Якщо ж вивільнення було дуже бурхливим і необдуманим, то після нього може виникати почуття провини, ускладнення в стосунку і т.д.
На перший погляд, виглядає так, що краще не показувати власних емоцій, безпечніше їх утримувати в собі 🧐. Таким чином, не зруйнується жоден стосунок в нашому житті, ми нікого не образимо та будемо здаватися оточуючим білими та пухнастими. Але згадаймо про цю пекельну магму емоцій всередині нас 🔥. Коли емоцій забагато, то вони як і магма, шукають виходу. А хто шукає, той знаходить. Так наші табуйовані емоції знаходять вихід, наприклад, в хвороби та недуги 🤒
💛 Арт-терапія пропонує для емоцій альтернативний вихід: нам не обов’язково хворіти чи сваритися з оточуючими. Існує багато арт-терапевтичних технік, за допомогою яких ми можемо вивільнити надмір емоцій 🎨 Наприклад, однією з таких технік є промальовування образу вулкана чи гейзера (водяного вулкана) 🌋 Навіть тільки промальовування сприяє вивільненню емоцій.
❕Проте, глибше дослідження власних емоцій, вивчення причин певного відреагування чи причин небажаної поведінки краще здійснювати у супроводі психолога.

Немає коментарів:

Дописати коментар