пʼятницю, 21 квітня 2023 р.

Сімейний консультант про зв'язок виховання та харчової поведінки дитини

 Марія Сичинська

Якщо маєте проблеми з харчовою поведінкою дитини.. імовірно, заплутались у ролях.
Харчування дитини не повинне бути проблемою, якщо дитина здорова (а більшість таки здорові!). Тому фізіологічні проблеми — велика рідкість. Частіше це психологічні питання.
✅Більшість проблем з їжею у дітей виникає через відсутність здорової ієрархії.
❗️Спойлер: або надміру тиснете, або загрались у друзів.
Після доволі жорсткого та авторитарного радянського виховання ми так хочемо бути іншими батьками. Ми хочемо бути друзями своїм дітям, ми намагаємося про все домовлятися і бути на рівних.
Але що одне, що інше — крайнощі.
Позиція друга — це теж не зовсім те, що потрібно нашим дітям. Позиція друга передбачає спілкування на рівних, що ми і практикуємо: ми ставимо забагато питань; ми занадто багато пропонуємо; ми можемо переготовувати сніданок по декілька разів окремо для дитини; ми підлаштовуємо все життя під дітей і доволі часто втрачаємо у цьому себе і навіть свої сім’ї.
Дитині все ж потрібен дорослий. Який знає, що таке життя. Який несе відповідальність. На якого можна покластися і який потурбується. Цей дорослий може бути і другом, одне іншому не завадить. Але ця дружба мусить бути ієрархічною. Нерівна дружба, розумієте? Ви віддаєте, Ви будуєте стосунки, Ви несете за них повну відповідальність. А у відповідь нічого не чекаєте і зазвичай не отримуєте нічого, окрім неймовірної любові. У житті ми рідко тримаємо біля себе таких друзів, правда? Бо дружба — це все-таки про рівні стосунки.
Знаєте, чому зараз так багато проблем з їжею? Бо так багато інформації навколо, що в муках вибору, до чого прислухатись, ми кидаємося з крайності в крайність: ми або холодно-авторитарні, або безхребетні. А у природі немає крайнощів. Світ не чорно-білий.
Тож що робити? Повертати здорову ієрархію в стосунки. Але не через авторитаризм, будь ласка, а через турботу і повагу. Якщо тема харчування для вас проблемна, вирішити психологічні проблеми я допоможу в курсі «Стосунки з їжею». Придбати курс можна на моєму сайті (посилання в шапці сторінки). Доступи ви отримаєте на пошту одразу після оплати👍🏼

Немає коментарів:

Дописати коментар